Leidse verkiezingen al in volle gang

Loman Leefmans
Leiden

Het duurt nog een klein jaar voordat de raadsverkiezingen van 21 maart worden gehouden. Toch loopt de Leidse politiek nu al warm, met een lijsttrekkerscampagne bij zowel het CDA als D66. ,,Vroeg? We zijn al in volle gang’’, meldt D66’er Jeffrey van Haaster.

Bij de democraten hebben zich drie kandidaten gemeld. Het gaat om de huidige raadsleden Van Haaster, Lodi van Brussel en Timo Gubbens. Mogelijk meldt zich nog een vierde kanshebber.

De kandidaten voeren een lijsttrekkersdebat voor de leden, die vervolgens alle circa 700 hun stem mogen uitbrengen, van 5 tot en met 19 mei. De winnaar is enkele dagen later bekend en ná de zomer komt er nog een aparte procedure voor de nummers twee tot en met vijftig op de lijst. In de tussentijd is ook al een verkiezingsprogrammacommissie gevormd.

D66 bezet momenteel 12 van de 39 Leidse raadszetels, het CDA telt er vier. Bij die partij hebben zich inmiddels drie kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap in maart 2018. Het gaat om de raadsleden Joost Bleijie en Roeland Storm en het voormalige raadslid Patrick Meijer. Bij het CDA mogen de leden voor het eerst hun lokale politieke leider kiezen. En dat verloopt vrijwel hetzelfde als bij D66, maar dan met twee debatavonden en een stemming in juni.

Wat bij beide partijen opvalt, is dat vrouwen ontbreken. ,,En dat vind ik oprecht jammer’’, zegt CDA-voorzitter Bart van Horck. ,,Maar ondanks dat we een open procedure hebben gehouden, heeft er zich niet één gemeld.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.