Nog steeds spanningen rond college Rijnwoude

Rijnwoude

Emoties over de coalitievorming van anderhalve maand geleden laaiden deze week opnieuw op in de raadsvergadering. Naar aanleiding van uitspraken van voormalig SGP/CU-wethouder Kees van Velzen in de pers vroeg Jos Ensing van het CDA om een extern onderzoek naar de rol van formateur Bert Bosch (D66) en de door deze grootste partij voorgedragen wethouder Herman Haarman.

Volgens Van Velzen is de coalitievorming 'niet integer en zeer schaamtevol verlopen'. Hij doelde op het feit dat Haarman per se de portefeuille Zuidrand wilde hebben, terwijl hij er persoonlijke belangen zou hebben. Doordat Haarman zou hebben vastgehouden aan de ruimtelijke ordeningportefeuilles, liepen de onderhandelingen stuk. Van Velzen, die ervan uit ging dat hij weer wethouder zou worden, moest plaatsmaken voor PvdA-kandidaat Job Dresden.

Zowel de burgemeester als de huidige coalitiepartijen D66, PvdA en de VVD gaven aan geen behoefte te hebben aan een onderzoek. ,,We moeten deze kwestie niet elke keer oprakelen'', merkte Henk Goes (PvdA) op. ,,We hebben meer te doen.''

D66-fractievoorzitter Bert Bosch kon geen opheldering geven over hoe het allemaal gegaan was. Hij beriep zich op de afspraak dat de coalitieonderhandelingen vertrouwelijk zouden blijven.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.