Nieuwkomer Lugdunum troeft Docos af

Nieuwkomer Lugdunum troeft Docos af
© Foto: ANP
Leiden

,,Parijs is nog ver”, was ooit een gevleugelde uitspraak van Ripper Joop Zoetemelk. Lugdunum telt zijn zegeningen en het besef bij de kikkers is er ook dat de competitie nog maar net begonnen is. Feit blijft dat de ploeg van Jan Wansink na de zege op stadsgenoot Docos de enige is zonder puntenverlies en dat de doelstelling om handhaving af te dwingen wel eens een hele voorzichtige insteek geweest zou kunnen zijn.

Afgaande op de eerste helft moest vastgesteld worden dat Lugdunum een meer dan modaal elftal heeft voor de tweede klasse. De thuisploeg was op alle fronten beter dan een apathisch ogend Docos. Over de mogelijke gevolgen van het verteren van de Leidse feestdagen werd na afloop niet gerept en een dergelijk excuus zou ook te makkelijk zijn geweest voor het gegeven dat de ploeg van Nico van der Salm niet leek te beseffen dat het om de eerste stadsderby ging. Met UVS als derde opponent in deze klasse moet worden bepaald wie zich straks de beste Leidse club op zaterdag mag noemen.

Vooralsnog boekt Lugdunum de beste resultaten en de uiterlijk onbewogen Wansink kon niet verbergen dat hij had zitten smullen op de bank. ,,Wat een combinaties en wat een heerlijke goals heb ik gezien. En met de gemaakte vuile meters zat het ook wel goed. Zo spelend kan het een mooi seizoen worden voor ons.”

Dat laatste is niet onmogelijk, hoewel af te wachten valt hoe de ploeg omgaat met een achterstand, tegenslagen of tegenstanders die de angels uit de ploeg kunnen halen. Lugdunum oogde na rust, terwijl Docos in de wedstrijd was geklommen, af en toe licht ontvlambaar en dat kan een achilleshiel worden in het vervolg van het seizoen.

Docos had na een slordige tien minuten alle geluk van de wereld dat Soufiane Boukhidous vrijstaand en koppend op de paal mikte. Even later kreeg Sergio Vrede eveneens een grote kans, maar de middenvelder raakte de bal volledig verkeerd. De 1-0 kwam er alsnog. De in de eerste helft ongrijpbare Adam Atif vond Martijn van Leeuwen, die op zijn beurt Boukhidous bediende. Kort daarop scoorde de spits opnieuw op aangeven van Atif. Tegenover de twee ‘zaalvoetbaltreffers’ stond een mager verweer van de roodbroeken.

Na de onderbreking liep Lugdunum te ver terug en Docos deed eindelijk ook mee in de tweestrijd. Wel had het een overtreding nodig van Vrede op Thomas Goebel, al dan niet binnen het zestienmetergebied, om vanaf de stip de 2-1 te maken via puntspeler Chris van Empel.

Daarna werd de druk op doelman Kevin Wassenaar opgevoerd en had de bal opnieuw op de stip gekund na een overtreding op de ingevallen Joshua Overvliet. De gelijkmaker bleef zo uit en het had Lugdunum reëel bekeken tekort gedaan. In de slotfase was de gastheer zelfs nog dichtbij de 3-1 met een inzet van Bilal Karasahin vanaf de middenlijn en een één op één van Ozan Isitir op Mitchel van Abswoude. In beide gevallen kon de Docos doelman redding brengen, maar de winst bleef bij de trotse koploper.

Lugdunum-Docos 2-1 (2-0). 26. Boukhidous 1-0, 28. Boukhidous 2-0, 64. Van Empel 2-1 (strafschop). Scheidsrechter: Ebink. Toeschouwers: 225.

Lugdunum: Wassenaar, Berdai, Schaafstra, De Cler, N.Atif, Latifi, Vrede, A.Atif (88.Karasahin), Van Leeuwen (77.Bezzai), Boukhidous, O.Isitir.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Maat, Peet (81.Van Meegen), Joubij, Siere (34.Overvliet), Goebel, Slingerland (46.Klein), Van Empel, De Ridder.

Meer nieuws uit Sport Regionaal