’Herenstraat Voorhout geeft onveilig gevoel’
,,Uit de cijfers blijkt het niet, maar de Herenstraat in Voorhout is voor het gevoel onveilig’’, zegt wijkagent Rob Esser. Hij zou graag zien dat de gemeente de verkeerssituatie aanpakt.
Het probleem van de de Herenstraat is dat winkelend publiek, doorgaand verkeer én honderden scholieren van de weg gebruik moeten maken. ,,Het is de levensader van Voorhout’’, zegt de wijkagent. ,,De weg is net breed genoeg voor twee auto’s, aan de Leidsevaart zit een middelbare school en er rijdt veel zwaar verkeer.’’ Een risicovolle combinatie.
Daarnaast houdt ook niet iedereen zich aan de wet, zo blijkt uit een verkeerscontrole door de agent. Fietsers gebruiken de zebra’s, verkeer van rechts krijgt geen voorrang en fietsers rijden tegen het verkeer in.
Onveilig
Nadat Esser de bevindingen van de controle op Facebook kenbaar maakte, ontstond onder het bericht een levendige discussie. Zo is Wouter van Kempen het niet eens met de conclusie die de wijkagent trekt dat de Herenstraat zelf geen onveilige weg is, maar dat de weggebruikers hem onveilig maken. ,,Als je het zo gaat bekijken zijn er helemaal geen onveilige wegen meer’’, schrijft hij. ,,De Herenstraat is wel degelijk een gevaarlijke weg. Teveel weggebruikers op een te smalle weg.’’
Veel Facebookers wijzen daarnaast op de rol die voetgangers in dit verhaal spelen. ,,Zij komen soms hard aanlopen en denderen dan zo het zebrapad op’’, schrijft Karin van Schie. Naast het auto- en fietsverkeer moeten ook voetgangers zich aanpassen vindt ze.
Aanbevelingen
De wijkagent is content met de input van burgers op het sociale medium. Hij wil in combinatie met de Facebookreacties en zijn eigen ervaring een aanbevelingsbrief aan de gemeente schrijven, zodat er iets aan de verkeerssituatie gedaan kan worden.
Hierin doet Esser een aantal aanbevelingen. ,,Bijvoorbeeld een doorgetrokken streep tegen het inhalen, zodat de politie kan optreden. Maar dan moeten er ook laad- en losplekken komen, want anders loopt de boel vol. Minder zwaar verkeer zal ook helpen’’, zegt hij. Of de gemeente stappen onderneemt, weet hij niet. ,,Je krijgt een luisterend oor, maar wat je ook doet, het kost natuurlijk geld. En dat maakt het lastig.’’