Stagiairs Airbus Leiden winnen prijs

Stagiairs Airbus Leiden winnen prijs
Jordi (l) en Nick. Publiciteitsfoto
© Publiciteitsfoto
Leiden/Noordwijk

Het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart Fonds (NLF) heeft prijzen uitgereikt aan twee hbo-studenten voor een ontwerp van een onderdeel van de nieuwe VEGA-C raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De zogeheten Noordwijkse Ruimtevaart Prijs van het NLF ging naar Katwijker Jordi van der Plas (Hogeschool InHolland) en Nick Poelstra (Hogeschool van Amsterdam). Zij maakten nieuwe ontwerpen voor de ’interstage 1-2’, het verbindingsstuk tussen de eerste en de tweede trap van de VEGA-C. Deze raket, die in 2019 voor het eerst de ruimte in gaat, moet zo licht mogelijk zijn. Hoe lichter immers de raket is, hoe meer nuttige lading hij naar de ruimte kan schieten.

In het huidige ontwerp wordt de ’interstage 1-2’ bij Airbus Defense en Space in Leiden gemaakt van aluminium. Voor hun eindstage bij Airbus bedachten Van der Plas en Poelstra een ontwerp van vezelversterkte kunststof, die veel lichter is. De jury beoordeelt het ontwerpproces als ’zeer degelijk’ en looft de diepgang en de kwaliteit van hun werk. Als het verbindingsstuk in de VEGA-C wordt opgenomen, levert dat een belangrijke gewichtsbesparing op.

Meer nieuws uit Leiden