Geen Engelse school in Leiden

Loman Leefmans
Leiden

Er komt voorlopig geen aparte Engelstalige basisschool in Leiden. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat overbodig want er is onvoldoende vraag naar, zo bleek uit onderzoek.

Expats uit Leiden en omstreken doen hun kinderen op school bij de Engelstalige Elckerlyc in Leiderdorp. ,,We kunnen het geld beter uitgeven aan het verbeteren van het Engels op álle Leidse basisscholen’’, aldus het PvdA-raadslid Otten.

Het afketsen is tegen het zere been van D66-onderwijswethouder Frank de Wit. Hij wil wel een Engelstalige school in Leiden, omdat de stad zich daarmee kan profileren als internationale kennisstad. Om zijn argument kracht bij te zetten, schuift hij Marton de Pinth en Karin van Oort naar voren. Dat zijn bestuursleden van de twee grootste Leidse onderwijskoepels.

Zij vinden dat ondanks de aanwezigheid van Elckerlyc in Leiderdorp, er in Leiden ook een Engelstalige school moet komen. ,,Er zijn steden die kleiner zijn dan Leiden, en er twee of zelfs drie hebben’’, aldus Van Oort. De Pinth vult aan. ,,In andere steden doen nieuwe internationale scholen het goed en wordt de vraag naar Engelstalig onderwijs ruimschoots overtroffen.’’

Desondanks kunnen Van Oort, De Pinth noch De Wit de Leidse politiek overtuigen. Een voorstel van PvdA’er Otten om een nieuw onderzoek naar het opzetten van een Engelstalige basisschool te schrappen, is aangenomen. Er wordt wel naar een compromis gezocht. Bijvoorbeeld door aan het bestuur van Elckerlyc te vragen of die Leiderdorpse school wellicht een dependance in Leiden wil openen.

Of dat idee kans van slagen heeft, wordt later deze maand bekend als betrokken partijen overleg voeren over het onderwerp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.