Nodig: fonds voor Leidse journalistiek

Leidsch Dagblad in actie.© Archieffoto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

Volgens Jaap de Jong en Willem Koetsenruijter van de leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media van Universiteit Leiden is het een goed plan: een Projectfonds voor Leidse journalistiek opzetten.

,,Een gemeente die het aandurft een deel van het gemeenschapsgeld in te zetten om een kritische blik op het Leidse leven en het eigen functioneren te organiseren, zo’n gemeente getuigt van visie en gevoel voor democratie’’, schrijven ze in hun voorwoord bij het onderzoek naar de mogelijkheden van zo’n fonds. Uit het onderzoek blijkt dat er in de stad in kwantitatief opzicht een divers en rijk medialandschap bestaat. Maar er is wel behoefte aan meer kritische journalistiek, naar kwaliteitsnieuws met diepgang.

Voorwaarde voor een journalistiek fonds is onder andere dat het moet worden beheerd door een onafhankelijke stichting die de aanvragen beoordeelt. Bij de aanvragen zou het moeten gaan om tijdrovende journalistieke producties die anders niet tot stand zouden komen. De onderzoekers menen dat er zo’n 250.000 euro per jaar zou kunnen worden uitgetrokken voor het fonds. De gemeenteraad gaat zich over het onderzoek buigen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.