Angenent Classic ’gaat gebeuren!’

Redactie Leidsch Dagblad
Hoogmade

Geen Friese kreten in Zuid-Holland, zoals ’it giet oan’ of ’it sil heve’. Het gaat gebeuren! Zo zeggen ze dat in Hoogmade, als er een grote schaatswedstrijd op handen is.

IJsmeester Willem Elstgeest van de IJsclub Hoogmade geeft zijn vrijwilligers de laatste instructies. Met een dikke ijsmuts op en een rode neus wenkt hij een groepje schaatsende vrouwen, die de baan controleren. Het natuurijs is een beetje bobbelig en oneffen, maar zwart en hard als glas. Wel zitten er veel scheuren in de baan op de Wijde Aa, meldt een schaatser die de ijskwaliteit op de Does bij Hoogmade beter vindt. Elstgeest bevestigt dat de baan ’niet zo groot is als twee jaar geleden’. ,,Er wordt nu geschoven voorbij Ofwegen, maar we hebben al een parcours van 4600 tot 4700 meter. We moeten het nog precies uitmeten.’’ Elstgeest streeft naar een baan van vijf kilometer, die de wedstrijdschaatsers morgenochtend veertig keer berijden.

De ’classic’ mag dan de naam van Elfstedenwinnaar Angenent dragen, zonder de vele vrijwilligers van de IJsclub Hoogmade, IJsvereniging Woubrugge en IJsclub Alkemade zou de 200 kilometer tellende tocht op de Wijde Aa onmogelijk zijn. Het schuiven is vooral bedoeld om het ijs zoveel mogelijk bloot te stellen aan de vorst. ,,Op de slechtste plek is het nu 11 plus en op de beste 13,5 tot 14 centimeter. Er komen nog twee nachten vorst, het kan dus alleen maar beter worden. Dit is voor de KNSB goed genoeg om toestemming te geven.’’

De Friezen hebben de koorts, maar de Zuid-Hollanders het ijs. De Angenent Classic heeft niet de rijke historie en de naam van de Elfstedentocht, maar hij wordt wél verreden. Dat stemt de vrijwilligers van de ijsverenigingen van Hoogmade, Woubrugge en Alkemade heel tevreden, al voelen ze geen leedvermaak. Er komt namelijk veel kijken bij de organisatie van zo’n groot evenement, ook als het om kosten gaat. Zo is er een professioneel bedrijf ingeschakeld om borden te plaatsen en het verkeer in goede banen te leiden. Daarom zijn de clubs blij met een toezegging van Hoogmadenaar Loek Post, die een weiland beschikbaar stelt, waar toerrijders tegen betaling kunnen parkeren. Het geld gaat naar de verenigingen. Toerrijders die met de auto komen, moeten rekening houden met maximaal vier euro kosten.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.