Holland Heineken House Leids succes

Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren aan het begin van het toernooi langs geweest.© Foto ANP

Anouk van der Padt
Leiden/Gangneung

De meeste Leidenaars kennen Bettina van Klaveren als lid van het bestuur van de 3 October Vereeniging. Afgelopen weken heeft zij zich beziggehouden met organiseren van de huldigingsfeesten in de Koreaanse stad Gangneung, op enkele kilometers van de Olympische schaatsbaan. Als inkoper bij Heineken was zij eindverantwoordelijk voor de voorzieningen van het Holland Heineken House.

Een hoogtepunt voor Van Klaveren was de winst van schaatser Kjeld Nuis op de 1500 meter. Na zijn dopingcontrole kwam hij om 23.30 uur aan in het House, waar de media op hem stond te wachten.

Medailletegel

Hij werd op het podium geïnterviewd, waarna Mark Tuitert hem zijn medailletegel gaf. ,,Het Heineken House stond er echt voor het vieren van de successen van de Nederlandse sporters. We hadden een livestream waar je de huldigingen live kon bekijken, met zo’n 50.000 tot 70.000 kijkers.’’

Het House trok elke avond tussen de vijfhonderd en zeshonderd bezoekers, waarvan een groot deel fanatieke schaatssupporters.

Is het niet gek, dat een biermerk, dat winst behaalt uit een ongezonde gewoonte, zo’n groot sportevenement sponsort?

,,We vinden verantwoordelijk drinken erg belangrijk. Zo geven we onze medewerkers uitgebreid training in het inschatten of iemand genoeg heeft gehad. Er werd overal gratis water aangeboden’’, aldus Van Klaveren. Heineken maakte ook van de gelegenheid gebruik om zijn 0.0 variant op de markt te brengen in Zuid-Korea.

Memorabel vond Van Klaveren de huldigingen. ,,Bijzonder was, dat veel verschillende mensen de medailletegel hebben uitgereikt. Bij Irene Wüst waren dat haar ouders, die erg emotioneel werden. Bij Esmee Visser was dat haar verenigingsgenoot Bob de Jong.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.