Meer oog voor Alphense historie

Ivar Lingen
Alphen

Het Gilde en de Historische Vereniging in Alphen aan den Rijn hebben er een concurrent bij. Al ziet de 69-jarige Frans Schouten zijn start als zelfstandige stadsgids anders. ,,Ik wil geen directe concurrentie aangaan met de andere aanbieders’’, belooft hij. Schouten nam twee jaar geleden nog afscheid als voorzitter van het Gilde. Hij was nadien nog een jaar lang voor de vereniging actief, als coördinator.

Geen concurrentie dus, maar wat wil hij dan wel? Meer oog voor de historie van de stad. Schouten: ,,Er valt zoveel over de geschiedenis te vertellen. Alphen kent veel bijzondere verhalen.’’ Als voorbeeld noemt hij het kunstwerk dat langs de toegangsweg van de wijk Groenoord staat. ,,Dat beeldje herinnert aan de bijdragen van de Oudshoorners die in Leiden vochten tegen de Franse strijders van Napoleon. In die tijd heetten de Oudshoorners nog Ousofen’’, weet de historicus.

Een ander voorbeeld is het omloopkanaal. ,,Vaak wordt gedacht dat dit ’een gewone sloot’ is, maar dat is echt niet zo. Dit kanaal is in 1600 gegraven om de rivier de Rijn te bedwingen, zodat deze niet voor overstromingen zou zorgen.

Over het centrum van Alphen kent Schouten ook een bijzonder verhaal. ,,Het Burgemeester Visserpark is niet een plek waar je zomaar voorbij loopt, maar wel een bijzonder verhaal aan vast zit. Zo vluchtten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog 7.000 mensen uit de Betuwe naar dit park. Je moet je eens voorstellen hoe dat eruit moet hebben gezien, als je nagaat dat er toen 15.000 gezinnen in Alphen woonden.’’

De stadsgids biedt drie verschillende wandelingen aan: de Hoge Zijde (centrum links van de Rijn), Lage Zijde (Oud-Aarlanderveen) en Oudshoorn (Ridderveld).

Schouten is tevreden als hij jaarlijks ongeveer driehonderd mensen door middel van zijn stadswandelingen wijzer kan maken over de geschiedenis van de stad. ,,Maar als het er eentje in de maand is, dan geeft mij dat ook al een goed gevoel. Het belangrijkste is dat zowel de mensen als ik het leuk moeten vinden.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.