HerenDoeza wil geen ’status aparte’

De Leidse Herenstraa .

De Leidse Herenstraa .© Archieffoto

Aad Rietveld
Leiden

Herenstraat en Doezastraat dreigen toch weer een ’status aparte’ te krijgen in Leiden. Daarvoor waarschuwt boekhandelaar Christiaan van Minnen namens de winkeliers.

De winkeliers waren dolgelukkig toen in juli 2016 de Leidse gemeenteraad in een motie uitsprak dat ’de Doezastraat en de Herenstraat moeten worden gezien als één integraal en coherent winkelgebied dat onderdeel is van de Leidse binnenstad’. Daarmee sprak de raad zich uit tegen het deel van de Regionale Retailvisie, waarin de beide winkelstraten ’niet toekomstbestendig’ werden genoemd.

Er zijn nu allerlei plannen om de winkelstraten te versterken: voorrang voor verkeer op de Koepoortbrug, meer groen, beter onderhoud en fraaie fietsparkeerplaatsen. ,,Heel mooi’’, vindt Van Minnen.

Maar in de nieuwe concept-Winkelnota 2018-2021 staat een passage die de winkeliers niet bevalt. De ’HerenDoeza’, zoals de ondernemers het gebied noemen, ontbreekt in een tabel met economische toekomstplannen. ’Omdat deze straten geen onderdeel uitmaken van het kernverblijfsgebied’, staat erbij.

In een brief aan de gemeenteraad vraagt Van Minnen de raadsleden ’geen onnodig en ongewenst onderscheid te maken tussen HerenDoeza en de andere centrumwinkelgebieden’.

,,Het is maar een klein flutzinnetje’’, zegt hij, ,,maar er blijkt uit dat burgemeester en wethouders nu toch weer de andere kant op lopen. En wij willen dat de raad het college bij de les houdt en zorgt dat de motie wordt opgevolgd.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.