Tweeduizend leerlingen op maatschappelijke stage

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Een aantal scholen deed er eerder al ervaring mee op, maar dit schooljaar is het voor het eerst verplicht: maatschappelijke stage. In 2011-2012 gaan zo’n 2000 leerlingen in de Leidse regio aan de slag. Het waren er nog nooit zo veel. En de eerste reacties zijn vooral heel positief.

Vrijwilligersorganisatie iDoe, die organisaties en scholen ondersteunt met het opzetten van en zoeken naar maatschappelijke stageplekken, meldt dat er in de Leidse regio inmiddels een groot bestand is van maatschappelijke stageplekken. ,,Vooral in de zorg en op het terrein van sport, maar we zien nu ook dat de kunst- en cultuursector er op in springt’’, zegt Paula Verstelle van iDoe.

De stagebank van de organisatie kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan projecten. Zo kunnen leerlingen aan de slag in de natuur: wilgen knotten als onderdeel van landschapsbeheer. Helpwanted heeft behoefte aan scholieren die willen helpen met een campagneplan om andere jongeren bewust te maken van de risico’s van internet. De stichting Platform Gehandicapten Kaag en Braassem zoekt jongeren die gehandicapten willen begeleiden tijdens de aanstaande scootmobieldag. En vrouwenopvang Rosa Manus aast op handige types die kleine reparaties in het huis kunnen uitvoeren. Een grote verscheidenheid, zegt Paula Verstelle. En soms leveren de maatschappelijke stages projecten op, die eerder niet bestonden. Zoals de inspanningen van KZ Danaïden om G-jeugd korfbal op te zetten.

Maar ook zoeken jongeren het verder weg. Een groepje van twaalf leerlingen van het Visser ’t Hooft Lyceum is net terug van een reis naar Mumbai in India, waar ze lesgaven aan kinderen in een sloppenwijk.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.