'OM mogelijk niet ontvankelijk in gaybrapad-strafzaak'

Annet van Aarsen / ANP
LEIDEN

De vijf studenten van vereniging Quintus uit Leiden die vorig jaar een regenboogzebrapad oververfden en de Hitlergroet brachten, noemen hun actie een ,,uit de hand gelopen studentengrap". Waarom ze nu toch strafrechtelijk vervolgd worden, is ze een raadsel, betoogden hun advocaten donderdag in de rechtbank in Den Haag. Zeker omdat het Openbaar Ministerie de jongens zou hebben toegezegd dat er geen vervolging zou komen.

De advocaten vinden dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden. De rechter beslist daar over twee weken over. De vijf jongens zelf waren donderdag afwezig in de rechtbank. Ze hebben eerder al excuus gemaakt, de schade vergoed en ze doen mee aan onder meer een congres voor homo-acceptatie. Binnen treden ze ook op tijdens een symposium bij Quintus - ondersteund door COC - over diversiteit.

Het OM is heel duidelijk waarom de vijf studenten vervolgd moeten worden: ,,Dit is geen studentengrap. Ze maakten een statement tegen homo's en joden. Acties als deze mogen we nooit normaal vinden", zei de officier van justitie.

De actie van de studenten vorig jaar is gefilmd en werd breed gedeeld op social media. De vijf zijn lid van een studentenorganisatie en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Rechter Hensen zei dat hij het jammer vond dat de studenten zelf niet naar de rechtbank waren gekomen. ,,Ik had graag uit hun mond willen horen hoe ze die toezeggingen hebben opgevat.'' De rechtbank doet donderdag 1 juni schriftelijk uitspraak over het verzoek van de advocaten.

Of het OM ontvankelijk is en zo ja, hoe en wanneer de rechtszaak verder gaat, beslist de rechter over twee weken.

Het zebrapad in Leiden werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. Op steeds meer plekken in de hele wereld verschijnen zebrapaden in regenboogkleuren op de openbare weg. Het fenomeen is geïnspireerd op de regenboogvlag, het symbool van homo- en biseksuelen en transgenders.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.