Budget voor verhuizingen middelbare scholen in Alphen gehalveerd

In 2012 hoopt Geert Jan Scholte nog dat de bouw van het nieuwe Leerpark in februari 2015 kon beginnen, op de plek van de Rijnstreekhal.

In 2012 hoopt Geert Jan Scholte nog dat de bouw van het nieuwe Leerpark in februari 2015 kon beginnen, op de plek van de Rijnstreekhal.© Hedske Vochteloot (archief)

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Het duurt langer voordat de drie Alphense middelbare scholen kunnen verhuizen, verbouwen en nieuw bouwen. Vanuit de rijksoverheid krijgt de gemeente een bezuiniging opgelegd voor het voortgezet onderwijs, die grofweg een halvering van het budget betekent voor de hele operatie.

De Rijnstreekhal zou al met de grond gelijk gemaakt moeten zijn, maar staat nog fier overeind. Met de sloop daarvan zou de carrousel van de middelbare scholen beginnen (zie kader rechts).

Hiervoor was 59 miljoen uitgetrokken, verspreid over veertig jaar. Dat budget wordt gehalveerd. ,,Hierdoor vertoont het plan een ernstig financieel tekort’’, meldt een gemeentewoordvoerder.

Constructief

Om die reden moet alles opnieuw worden doorgerekend. En dat terwijl er al heel veel gesprekken over financiën waren gevoerd. Toch heeft bestuurder Geert Jan Scholte van Scope, waar het Groene Hart onder valt, er geen naar gevoel aan over gehouden. ,,Het duurt vreselijk lang, maar dat is altijd zo als er scholen worden gebouwd. De gemeente wordt geconfronteerd met een bezuiniging. We zijn in overleg en dat verloopt buitengewoon constructief.’’

Doorgaan

Het gemeentebestuur heeft de middelbare scholen gevraagd om mee te denken en een steentje bij te dragen. Scholte: ,,We hopen in september of oktober met een plan naar de politiek te kunnen gaan. We hebben goede hoop dat het gaat lukken.’’ Het duurt alleen wel langer voordat de Alphense schoolgebouwen worden vernieuwd. ,,Het was een zware dobber toen we hoorden over de bezuiniging. Maar we leggen ons er niet bij neer en zien mogelijkheden om het toch door te laten gaan.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.