Meer jongeren aan drugs
De groep soft- en harddrugs gebruikende jongeren waar het uitgebreide politieonderzoek naar drugsgebruik in de gemeente Kaag en Braassem zich op toespitst, blijkt groter dan gedacht. Waar eerder gesproken werd van minstens dertig jongeren is nu naar buiten gekomen dat het om zeker vijftig kinderen en jong volwassenen gaat.
Dat werd duidelijk tijdens de drukbezochte informatiebijeenkomst die gisteravond in het gemeentehuis werd gehouden voor bezorgde ouders.
Daar werden tevens meer details naar buiten gebracht over het grootscheepse onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren in Kaag en Braassem, dat op 7 december leidde tot de aanhouding van vier hoofdverdachten, die voorlopig nog vast zitten op verdenking van de verkoop van soft- en harddrugs aan (deels minderjarige) jongeren. Er loopt nog een vervolgonderzoek naar zes medeverdachten en er is zicht op vijf nieuwe verdachten.
,,Het probleem is nog veel groter’’, claimt Thomas Wijsman, die als coördinator jeugd bij de politie Kaag en Braassem deel uitmaakte van het onderzoeksteam. ,,Wij hebben ons gericht op de frequente afnemers, maar die kopen niet alleen voor zichzelf in. Zij zijn degene die de lijntjes hebben met de dealers. Je kunt er van uitgaan dat ze de drugs ook verspreiden onder vrienden.’’
Telefoontaps
De politie heeft tijdens het drie maanden durende onderzoek gebruikgemaakt van telefoontaps, cameraobservatie op plekken waar veel gedeald wordt en zogenaamde bakens, apparaatjes waarmee getraceerd werd waar verdachten zich ophielden.
Wijsman: ,,Die plaatsten we dan onder de fiets van een dealer en zo konden we zien dat hij om acht uur naar Pietje ging en vervolgens naar Klaasje. Daarnaast hebben we van verdachten telefoons in beslag genomen en uitgelezen. Daaruit kwam ook veel informatie naar boven. Onder meer uit WhatsApp-gesprekken met de jongeren.’’
Ook daarvan werden details naar buiten gebracht. Van een 16-jarig meisje dat tegen haar dealer zegt dat ’die motorjood niet naar pillen, maar naar een fiets zocht’, waarna een afspraak volgt. En van een 16-jarige die een onbekende jongen telefonische instructies geeft over hoe hij om moet gaan met de ’bad trip’ waarin hij verkeert. Opvallend is dat er veel gesproken wordt in straattaal. Drugs wordt bijvoorbeeld aangeduid als ’noten’, ’sos’, ’Ka’ of een ’doppie’.
Schaamte
De verontruste ouders werden door burgemeester Marina van der Velde toegesproken. ,,Bij ouders zit vaak een stuk schaamte over het eigen onvermogen. Het is moeilijk om over te praten. Maar u staat er niet alleen voor. We zijn er niet om met de beschuldigende vinger te wijzen, maar om u te helpen.’’
Voor de gebruikende jongeren wordt een hulptraject opgestart waarbij Halt, het Jeugd Preventie Team en Brijder verslavingszorg betrokken zijn.