Besluiteloosheid slaat toe bij omstreden bouwplannen
De bouwplannen voor Herenstraat 7 en Zijlsingel 36 zijn niet fraai, maar voorzien wel in een behoefte. Daarom worstelt de Leidse gemeenteraad met de vraag of de twee verder kunnen. ,,Ik vrees dat ik dit nog een keer met de fractie moet overleggen’’, zo klonk het donderdagavond uit diverse kelen.
Voor het uiterlijk van het Zijlsingelplan, een complex voor 46 starterswoningen, gebruiken Leidse raadsleden weinig vleiende taal. ,,Als een student bouwkunde hiermee zou aankomen, dan zou ik hem adviseren een andere studie te kiezen’’, aldus Walter van Peijpe (GroenLinks). En ook op andere punten is er niet malse kritiek. ,,Starterswoningen zijn altijd beter dan de huidige garage op die plek. Maar dat er na zestien jaar eindelijk een ontwikkelaar is gevonden, is nog geen reden om de inspraak door de buurt opzij te zetten’’, meldde D66’er Peter Bootsma.
Dat laatste sprak VVD-wethouder Paul Laudy tegen. ,,Juist door inbreng van de buurt is het plan veranderd en verschoven. Maar krijgen we iedereen enthousiast voor dit plan? Dát gaat niet lukken.’’
Zijlsingel 36 is een bijzonder project. Volgens Laudy móét het bouwplan wel enige omvang hebben, omdat anders de broodnodige sanering van de vervuilde grond eronder niet te financieren is. Die vervuiling heeft ervoor gezorgd dat jarenlang niemand het aandurfde met die locatie. HIG Ontwikkeling probeert dat nu wel, maar het ontwerp oogst zware kritiek. ,,Te hoog, te massief en te weinig groen’’, zei Moniek van Sandick (CDA). ,,In de tijden van PvdA-wethouders Van Rij, Tesselaar of Waal zou zoiets niet eens aan de orde zijn gekomen.’’
Toch scharen burgemeester en wethouder zich wel achter het plan. Want starterswoningen zijn keihard nodig. ,Dat weegt voor onze fractie ook het zwaarst’’, meldde Juliette Gilissen (VVD).
Hoe het verder moet met het plan, blijkt later dit jaar. Een vergelijkbaar probleem doet zich voor bij Herenstraat 7 waar de eigenaar het bestaande pand wil uitbouwen tot een complex met zes appartementen. ’Geen goede ruimtelijke ordening’, oordeelt een raadsmeerderheid. Maar of die opvatting stand houdt voor de rechter, dat moeten nog wat juristen uitzoeken. Dat klusje wordt overbodig - en daar hoopt de raad op - als de eigenaar met een aangepast ontwerp komt waar buurt en politiek wél heil in zien.