Dodelijk gif gestolen uit depotgebouw Boerhaave in Leiden

Internetredactie
LEIDEN

Uit het depotgebouw van Rijksmuseum Boerhaave aan de Raamsteeg in Leiden is in de nacht van dinsdag op woensdag het zeer giftige Curare gestolen. Het is een klein zwart blokje dat dodelijk kan zijn.

Curare is een (pijl)gif dat onder andere door inheemse stammen wordt gebruikt voor de jacht. Het gif was opgeborgen in een kluis die tijdens de inbraak uit het museum werd ontvreemd.

De politie waarschuwt voor het gif en roept op meteen contact op te nemen bij het aantreffen. Vanwege het gevaar van de giftige stof wordt afgeraden het aan te raken.

De dader of daders zijn waarschijnlijk via een raam naar binnen geklommen. De technische recherche is sinds woensdagochtend aanwezig voor onderzoek.

De daders zijn nog voortvluchtig. Het is dan ook onduidelijk of ze wisten wat ze meenamen.

,,We dachten dat we het gif veilig hadden opgeborgen. Maar hier hadden we geen rekening mee gehouden'', reageert museumdirecteur Amito Haarhuis tegenover Omroep West.

Hij vertelt dat het museum het gif van iemand had gekregen, maar juist had besloten het niet op te nemen in de collectie. ,,Daarom wilden we het gif via een een speciaal bedrijf dat het goed kan verwerken afstoten.''

Het pand was tot afgelopen jaar het museumdepot van Naturalis, maar de collectie is verhuisd. Het pand is sindsdien opgeleverd aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Foto’s: Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.