Politie en CJIB zien toename oplichtingsmails

Voorbeeld van de oplichtingsmail.

Voorbeeld van de oplichtingsmail.© Foto Politie Noordwijk/Teylingen

Roy Hazenoot
Teylingen/Noordwijk

De politie in Noordwijk en Teylingen en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zien de laatste tijd een stijging van het aantal oplichtingsmails. Waar de plotselinge toename vandaan komt, is niet bekend.

Een boete van vijfhonderd euro, een dreigement dat de betaalrekening wordt afgesloten en het rijbewijs mag worden ingeleverd als er niet wordt betaald. De dreigementen in de e-mails die diverse regiogenoten krijgen opgestuurd, zijn niet mals.

Professioneel

De oplichters proberen legitiem over te komen en op een paar schrijffouten na zien de e-mails er professioneel uit. In een veelvoorkomende oplichtingsmail (ook wel phishingmail geheten) wordt de inner van verkeersboetes, het CIJB, nagedaan.

Reden voor de politie om via Facebook mensen te waarschuwen. „Er zijn weer volop phishingmails verstuurd de afgelopen dagen”, schrijven de agenten. „We hebben verschillende meldingen gekregen van mensen die een mailtje van het CJIB hebben ontvangen over een niet betaalde boete. Trap er niet in en betaal niet! Het CJIB mailt namelijk nooit bekeuringen.”

Vakantieperiode

Het incassobureau erkent dat de organisatie vaak wordt gebruikt door oplichters. „We krijgen met name de laatste weken meer meldingen van mensen die een nepmail hebben ontvangen”, zegt een woordvoerder van het CJIB. „Er verschijnen elke week wel nieuwe varianten.” Waar de stijging vandaan komt is niet duidelijk. Wel is het het incassobureau opgevallen dat er vorig jaar in de vakantieperiode ook een toename was.

De politie adviseert de nepberichten te verwijderen. Het CJIB gaat een stap verder: „Wij doen altijd aangifte bij politie. We adviseren mensen die zijn opgelicht dat ook te doen.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.