Wethouder: Zoetemelk geen Hagenaar, maar een Ripper

Frans van den Berg
Rijpwetering

„Joop Zoetemelk is geen Hagenaar, hij is een Ripper. Dat beeld willen we graag zo houden”, reageert sportwethouder Henk Hoek van de gemeente Kaag en Braassem.

Deze week maakte Den Haag goede sier door de naam van Joop Zoetemelk te plaatsen in een heuse Wall of Fame in de stad. In Rijpwetering wordt daar anders tegenaan gekeken, ook door de wethouder. „Ofschoon de ouders van Joop Zoetemelk aan het begin van hun huwelijk in Den Haag hebben gewoond, en dat daar Joop is geboren, is het gezin eigenlijk altijd een Rijpweterings (Rips) gezin geweest. Afkomstig uit de Rip keerden ze er met de kleine Joop snel terug. Volgens het geboorteregister is Joop dan wel Haags, het bevolkingsregister laat echter zien dat hij een groot, en naar later bleek, belangrijk deel van zijn leven in Rijpwetering heeft gewoond. Dat maakt hem onmiskenbaar een Rijpweteringer, of Ripper, zoals wij dat hier in Kaag en Braassem zeggen.”

Lees ook: Zoetemelk een echte Hagenees?

Reeds op jonge leeftijd maakte hij fietstochten tussen Rijpwetering en Leiden, waar hij naar school ging en er een sport van maakte om dit in een zo kort mogelijke tijd te overbruggen. „Later werd hij, bescheiden als hij was, op aandringen van anderen lid van wielervereniging Swift in Leiden. Daar begon zijn fameuze loopbaan als wielrenner. Meerdere keren is Joop in zijn thuisdorp, het dorp van zijn jeugd en familie geëerd vanwege zijn successen. Niet voor niets hebben wij nadat hij wereldkampioen was geworden een belangrijk fietspad naar hem vernoemd, het fietspad tussen Rijpwetering en Roelofarendsveen/Nieuwe Wetering, waarover talloze jongeren naar school fietsen.”

„Voor zover ik weet heeft Den Haag nimmer enige inzet getoond bij het eren van hun illustere ’Hagenaar’. Het komt mij dan ook enigszins ongepast voor dat men hem eert louter omdat hij daar is geboren. Als wetenswaardigheid noemen is tot daar aan toe, maar suggereren dat hij een fameuze Hagenaar, een Haagse sportheld zou zijn en daar als grote stad Den Haag goede sier mee maken, is absoluut buiten elke realiteit. Vraag elke willekeurige Nederlander waar Joop Zoetemelk vandaan komt en het antwoord zal Rijpwetering luiden. Onze Joop komt op gezette tijden naar ’huis’. Zo was hij er vorig jaar om tijdens de sportweek in onze gemeente de oeuvreprijs voor zijn sportieve loopbaan in ontvangst te nemen. Joop is een Ripper en dat willen we graag zo houden”, besluit de wethouder.

Zoetemelk een echte Hagenees?

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.