Alrijne doet proeven met herniaoperatie

Alrijne doet proeven met herniaoperatie
Standaard herniaoperatie.
© foto PR
Leiden

Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp is betrokken bij een praktijkonderzoek naar een nieuw type herniaoperatie, de zogeheten PTED-techniek. Als blijkt dat de nieuwe operatietechniek net zo effectief is als de standaardtechniek, nemen de zorgverzekeraars die in 2019 op in het basispakket.

De afgelopen decennia hebben chirurgen een zogeheten gouden standaard ontwikkeld voor de behandeling van een (lage) rughernia. Hierbij maakt de chirurg de plek van de hernia open, zodat hij er zicht op krijgt. De operatie wordt uitgevoerd onder volledige narcose. Zo’n 11.000 mensen in Nederland ondergaan jaarlijks zo’n operatie.

De laatste jaren is echter gewerkt aan een nieuwe techniekwaarbij kan worden volstaan met een klein sneetje, waarna de chirurg met behulp van een kleine camera en chirurgische instrumenten de hernia kan verwijderen. Hiervoor is plaatselijke verdoving voldoende. Patiënten kunnen snel naar huis.

Samen met vijf andere ziekenhuizen gaat Alrijne nu tot en met 2019 experimenteren met de nieuwe techniek. Zo moet blijken of PTED net zo effectief is als de standaardbehandeling.

Meer nieuws uit Leiden