Teleurgestelde reacties op faillissement Witteveen Mode

Alieke Hoogenboom en Liza Janson

„Ik kwam er altijd. Ze hebben betaalbare kleding voor vrouwen van boven de 40, 50. Het is schokkend”, zegt Maria Haasnoot (76) uit Valkenburg. Ze was gisteren één van de klanten die op de valreep bij Witteveen Mode kwamen winkelen. De kledingzaak met zo’n honderd filialen is failliet verklaard.

De winkel in het Oegstgeestse winkelcentrum Langevoort was gisteren nog ’gewoon’ open. Boven de kledingrekken hangen uitverkoopborden. Dames met grijs haar snuffelen tussen de rekken. Map Noordervliet (74) uit Oegstgeest is een vaste klant. ,,Ze hebben leuke spullen van goede kwaliteit.’’ Wat ze nu draagt - een lichtblauw T-shirt en gestreept jasje - is ook van Witteveen. ,,Als ik in een andere stad ben, ga ik altijd even bij Witteveen naar binnen.’’ Waar ze in de toekomst naartoe gaat, weet ze nog niet.

Naast een vestiging in Oegstgeest heeft Witteveen Mode ook winkels in Wassenaar, Noordwijk, Lisse en Katwijk. „We hebben het vandaag razend druk”, zegt een medewerker van het filiaal aan het Katwijkse Emmaplein. „Ik weet niet tot wanneer we openblijven. Ik hoop nog lang.”

Gekkenhuis

Ook in de Alphense vestiging in de Van Mandersloostraat loopt het storm. „Het is echt een gekkenhuis”, vertelt een verkoopster. „Eigenlijk zou er maar één iemand werken vandaag, maar we staan nu met z’n drieën. Blijkbaar maakt het nieuws toch wel wat los bij onze klanten.” Lachen doen de dames nog wel. „We houden de moed erin hè.”

Willem van Rijn, voorzitter van winkeliersvereniging Zeezijde in Katwijk, is vanochtend even bij de winkel gaan kijken. Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen wat voor gevolgen een mogelijke sluiting heeft voor het winkelcentrum. „We wachten af wat er gaat gebeuren. Het zou heel jammer zijn als het filiaal verdwijnt. In Katwijk is Witteveen een belangrijke winkel voor publiek tussen de 40 en 70 jaar.” Ook voor de winkeliers aan het Emmaplein, dat al een lange periode heeft te kampen met leegstand, vindt hij het vervelend. „Zij hebben er last van als er een winkel verdwijnt.”

Spaarkaart

In Oegstgeest legt de verkoopster aan een klant uit dat ze haar spaarkaart niet kan innemen. Ze moet een minimum bedrag van 75 euro besteden. ,,Oké, dan gaat het niet door’’, zegt de vrouw en ze wil haar kleding weer terughangen. ,,Raar hoor. Ik ben altijd zo’n goede klant geweest.’’ De verkoopster slaat haar ogen neer, denkt heel even na en beslist dan. ,,Ach, ik doe het gewoon.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.