De Jong belangrijk voor Alphense Boys

Hielke Biemond
Alphen aan den Rijn

Als de overwinning niet geheel terecht is en een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest, dan is de man van de wedstrijd meestal wel te voorspellen: de doelman van de winnende ploeg. Bij Alphense Boys was Menno de Jong gisteren tegen Pumersteijn van grote waarde.

Een bliksemsnelle reflex op een kopbal van dichtbij, een belangrijke redding op een bal die uit een scrimmage op doel ging en een stop op de doellijn nadat elke Purmersteijn- supporter het doelpunt al vierde. Het waren allemaal moment waarbij de 21-jarige De Jong zich superieur toonde en zo de 2-1 zege veilig stelde voor de Alphenaren.

,,Menno is zich fantastisch aan het ontwikkelen. Het was natuurlijk altijd al een hele talentvolle keeper, maar nu is hij echt punten aan het pakken’’, complimenteerde trainer Marco van Rijn zijn sluitpost.

Ook zelf voelt de jonge doelman dat hij stappen aan het maken is. ,,In het begin van het seizoen kregen we vaak nog een doelpunt tegen in het laatste kwartier. Ik zeg niet dat dat altijd fouten van mij waren, maar je hebt die ballen niet. Dat is toch ongelukkig’’, vertelde De Jong. ,,Nu staan we als gehele defensie beter en pak ik die ballen ook vaker. Dat is lekker’’, ging hij verder.

Over zijn ambities is De Jong verder ook duidelijk. In de jeugd verliet de sluitpost twee keer het vertrouwde sportpark aan de Sportlaan. Een keer voor de Toekomst van Ajax en een keer voor het Zuiderpark van ADO Den Haag. Inmiddels staat De Jong alweer voor het derde jaar onder de lat in Alphen. ,,Ik ben pas 21. Een doelman piekt over het algemeen pas later, dus natuurlijk hoop ik nog wel een keer de stap naar een topklasser te maken, maar voorlopig zit ik hier nog goed. Met Alphense Boys wil ik eerst die stap weer richting de hoofdklasse maken’’, aldus De Jong.

Op die weg richting de hoofdklasse bleek Pumersteijn een lastig obstakel. De ploeg van Van Rijn kwam soms wat moeizaam tot voetballen en leed af en toe gevaarlijk balverlies op eigen helft. Vanuit die situaties konden de bezoekers dan ook het meest gevaarlijk worden. Een van de eerste goed opgezette aanvallen van Alphense Boys was echter meteen raak. Osama Rashid opende prachtig op Yousef Sarica die de achterlijn haalde, het overzicht hield en Bilal El Yacoubi zo in staat stelde de 1-0 binnen te werken. Na rust verdubbelde Moustapha Yachou op aangeven van opnieuw Sarica de voorsprong. Niet snel daarna konden de bezoekers echter toch aansluiting vinden nadat een voorzet van Robbert Jan Ory aan iedereen voorbij ging en binnen viel.

In de slotfase was het dus de sterke De Jong die zijn af en toe wankelende verdediging te hulp schoot waardoor de belangrijke punten in Alphen bleven. Door de overwinning klom Alphense Boys naar de tweede plaats in de eerste klasse. ,,We kijken zo min mogelijk de ranglijst. Volgende week spelen we nog een belangrijke pot tegen VVIJ, dan zien we echt waar we staan. Uiteindelijk moeten we op een promotieplaats eindigen’’, besloot De Jong.

,

Alphense Boys: De Jong, Van Schaijik, Bauman, Nuytinck, Fecunda, Kooij, Van der Plas (71. Plezier), Rashid, El Yacoubi (86. Westenberg), Yachou ( 90. Nouwens), Sarica.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.