Verhuizing Benno L. ophanden

Fokke Zaagsma
Leiden

De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. gaat binnenkort verhuizen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Leiden vrijdagochtend bevestigd.

Wanneer L. zijn woning in Leiden-Zuidwest verruilt voor een ander onderkomen en waar hij heen gaat, is niet duidelijk. De gemeente komt naar eigen zeggen later op de dag met een bericht om „zijn verhuizing op korte termijn te bevestigen”.

Advocaat Pieter van der Kruijs zei vrijdag tegen het ANP dat zijn cliënt naar Duitsland wil vertrekken. Hij is „op zoek naar zelfstandige woonruimte om te huren”. L. heeft de Duitse nationaliteit en familie in het land wonen

Donderdag werd bekend dat L. zijn enkelband waarmee in de gaten wordt gehouden of hij zich houdt aan een locatieverbod in elf gemeenten, niet langer hoeft te dragen. Advocaat-generaal Elisabeth Julsing, Landelijk coördinator Voorwaardelijke invrijheidstelling, heeft dat in een brief aan ouders en verzorgers van slachtoffers geschreven.

Geleidelijke overgang

Het Openbaar Ministerie schat in dat het verantwoord is de enkelband van L. los te koppelen. Dit zou horen bij „een geleidelijke overgang naar de uiteindelijke onvoorwaardelijke invrijheidstelling” van L. in september. Volgens een woordvoerster van het OM komt dat vaker voor „als iemand zich aan de afspraken houdt”.

De beslissing is in overleg met de reclassering genomen. Ze benadrukt dat de gebiedsverboden en contactverboden die L. zijn opgelegd en het toezicht daarop onverminderd tot september van kracht blijven.

Ophef

De komst van de gewezen zwemleraar naar Leiden in februari vorig jaar leidde tot veel ophef. Herhaaldelijk verzamelden zich mensen voor zijn huis om te demonstreren. De politie was daar nadrukkelijk bij aanwezig om te voorkomen dat het uit de hand liep. De gemeente stelde een samenscholingsverbod in op de Apollolaan waar L. woont.

L. misbruikte tientallen zwakbegaafde meisjes in de tijd dat hij zwemleraar was in Den Bosch. Hij werd schuldig bevonden aan twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Hij kreeg in hoger beroep zes jaar cel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.