Hof: wel schadevergoeding nabestaanden Ridderhofdrama

Alphen aan den Rijn

De politie is deels aansprakelijk voor de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn, in april 2011. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Het hof beperkt de schadevergoedingsplicht tot letselschade en overlijdensschade, zodat alleen nabestaanden en mensen die letsel opliepen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De rechtbank had de vorderingen eerder afgewezen.

(Lees hier het verhaal van twee Alphenaren die de schietpartij meemaakten en schadevergoeding vroegen)

Tientallen nabestaanden, slachtoffers, ooggetuigen en andere gedupeerden van de schietpartij waren in hoger beroep gegaan in hun strijd tegen de politie. Zij verwijten de politie dat die in 2008 ten onrechte een wapenvergunning had verstrekt aan Tristan van der V.

Het was toen namelijk al bekend dat hij met zware psychische problemen kampte. Van der V. schoot op 9 april 2011 willekeurig zes mensen dood in het winkelcentrum. Zestien anderen raakten gewond. Daarna schoot hij zichzelf dood.

Eerder bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama. Wel vond de rechtbank dat de politie fouten had gemaakt door hem de wapenvergunning te geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar de rechtbank vond ook dat de regels die de politie heeft overtreden, niet zijn bedoeld om te beschermen tegen de schade die de klagers hebben geleden.

Het gerechtshof is het daar niet mee eens. Volgens het hof is de norm dat een vergunning moet worden geweigerd bij vrees voor misbruik, juist bedoeld om burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van dat misbruik.

Advocaat John Beer van de 51 betrokkenen, is blij met de uitkomst. ,,Het is een succes voor de slachtoffers. De rechtbank erkende weliswaar de fouten die de politie maakte, maar liet de schade zitten.

Het hof trekt die lijn terecht wel door.'' Volgens Beer betekent het dat de overheid gehouden is aan de consequenties van het onzorgvuldig en onrechtmatig handelen.

De meeste cliënten van Beer zijn nabestaande of slachtoffer. Hun vorderingen bedragen volgens hem in totaal een paar miljoen euro. Het hof heeft materiële schade, van bijvoorbeeld de winkeliers, uitgezonderd van de aansprakelijkheid.

De politie kan nog niet zeggen of ze naar de Hoge Raad stapt, omdat ze eerst de uitspraak wil bestuderen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.