Herstart project rectorhuis

Het rectorhuis aan de Zoeterwoudse Hoge Rijndijk.

Het rectorhuis aan de Zoeterwoudse Hoge Rijndijk.© foto leidsch dagblad

Loman Leefmans
Zoeterwoude-Rijndijk

Er zit weer schot in het bouwproject rond het verpauperde rectorhuis in Zoeterwoude-Rijndijk. De firma Jobo de Bouwers pakt de handschoen op. ,,We hopen begin volgend jaar met renovatie en nieuwbouw te beginnen’’, aldus Jobo-directeur Bas van Dijk.

Het monumentale, maar vervallen rectorhuis ligt direct naast de Meerburgkerk, tussen Hoge Rijndijk en Eikenlaan. Het omliggende terrein is met hekken afgezet en oogt uiterst rommelig. De eerste plannen om pand en tuin op te knappen, dateren al van rond de eeuwwisseling. De gemeenteraad toonde zich vaak kritisch en keurde veel ideeën af. Dat gebeurde een aantal keer ook na protesten van buurtbewoners.

Het was de firma Hartol uit Ter Aar die na bijna tien jaar steggelen een plan ontvouwde dat wel de goedkeuring kon wegdragen van alle betrokken partijen. Het rectorhuis zou in zes kleine wooneenheden worden opgesplitst, in de tuin moesten ook nog vier zelfstandige woningen verrijzen en een appartementenblok met 9 wooneenheden, aan de kant van de Eikenlaan.

De economische crisis en bijbehorende gevolgen voor de bouwsector en woningemarkt gooiden roet in het eten. Hartol kon het project daardoor niet aan, bood het tevergeefs aan bij andere ontwikkelaars en ging uiteindelijk vorig jaar failliet. De troosteloze, dichtgetimmerde aanblik van het voormalige rectorhuis met verwilderde tuin bleef daardoor bestaan.

Via de curator heeft Jobo de Bouwers zich nu voor het project gemeld. Het bedrijf met hoofdkwartier op het Leidse industrieterrein De Waard, gaat uit van het plan zoals Hartol dat eerder liet ontwerpen. Een woordvoerder van de gemeente Zoeterwoude vindt het jammer dan het project zo lang in beslag heeft genomen. ,,Maar het is goed dat het rotzooitje nu een kwalitatieve invulling krijgt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.