’Referendum over fusie Noordwijk op 21 maart’

’Referendum over fusie Noordwijk op 21 maart’
© Archieffoto ANP
Den Haag/Noordwijk

Hoewel de voorbereidingen op de samensmelting van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout in volle gang zijn, is er nog voldoende ruimte om de Noordwijker te vragen of de fusie gewenst is. Het referendum kan op 21 maart gelijktijdig met de landelijke volksraadpleging over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden gehouden. Dat opperde de raadsman van Raymond Salman gistermiddag bij de voorzieningenrechter in Den Haag.

Salman meent dat de keuze om te fuseren op weinig democratische wijze is genomen. Hij verzamelde daarom voldoende handtekeningen om af te dwingen dat de Noordwijker zijn mening over de herindeling kon geven.

Zijn aanvraag deed hij volgens de gemeenteraad te laat. Tegen die beslissing ging hij bij de lokale bezwaarcommissie in beroep. Ook die wees het verzoek om formele gronden af. Reden waarom Salman zich tot de voorzieningenrechter wendde.

Naast de eis dat het referendum er alsnog komt, wil hij dat Noordwijk de voorbereidingen op de herindeling stopzet. Of de rechter in dat laatste meegaat valt te betwijfelen, omdat Salman daarmee meer vraagt dan waar het geschil in feite over gaat.

Salmans raadsman Charles B Krol Dobrov ziet de nodige voordelen aan een referendum op 21 maart. Dat bespaart de gemeente geld, want alles wordt al opgetuigd voor een stemming over de sleepwet. Een Noordwijkse vraagstelling zou volgens Krol Dobrov bovendien goed zijn voor de opkomst. Ook is de uitslag op tijd voor het definitieve fusiebesluit door de Tweede Kamer, naar verwachting eind april.

Advocaat Rob Lever meent dat de handen van de gemeente zijn gebonden. ,,Het is nu aan de wetgever.’’ De fusie moet immers in een wet worden vastgelegd en daar gaan de lokale besturen niet over. Voordat de Kamer over de herindeling vergadert kunnen tot 22 december nog bezwaren worden aangetekend. Salman is dat zeker van plan te doen. ,,Daar wordt aan gewerkt.’’

Wellicht is voor die datum al duidelijk hoe de rechter erover denkt. Die hoopt voor de kerst uitspraak te doen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek