Vuurwapenverbod dreigt bij Nieuwkoopse schietvereniging

Annelies Karman
Nieuwkoop

Schietvereniging SV ’t Groene Hart krijgt niet de benodigde papieren van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, waardoor een vuurwapenverbod dreigt op de Nieuwkoopse schietbaan. De vereniging en de schietbond liggen met elkaar overhoop om het lidmaatschap van professor doctor Bob Smalhout. Als hij lid blijft in Nieuwkoop geeft de bond geen certificaat af. Dan mag er alleen nog maar met luchtdrukwapens geschoten op de baan waar ooit Tristan van der Vlis actief was, de schutter die in 2011 zes mensen doodschoot in De Alphense Ridderhof.

De schietvereniging begrijpt daar niets van en stelt dat als het aan alle andere voorwaarden voldoet, gewoon recht te hebben op het certificaat dat vanaf volgend jaar nodig is. De club heeft gevorderd tachtiger Smalhout tijdelijk geroyeerd omdat hij werd verdacht van illegale wapenhandel. De professor zou een verzameling wapens hebben uit de Tweede Wereldoorlog en daar zouden ook illegale spullen tussen zitten. Maar omdat hij niet werd vervolgd vanwege gebrek aan bewijs, vindt de schietvereniging het onterecht dat Smalhout op de zwarte lijst staat van de KNSA.

Wim Roelink, voorzitter van de schietvereniging: ,,Mijnheer Smalhout voldoet aan alle eisen en heeft heel veel betekend voor de schietsport. Het is een principekwestie, wij staan achter onze leden. Als blijkt dat wij verder aan alle regels voldoen, vind ik dat we hier gewoon mogen blijven schieten met vuurwapens. Eventuele procedures neem ik dan op de koop toe.’’

De KNSA is druk bezig met de certificering van alle schietverenigingen. Het ministerie stelt na het Ridderhofdrama strengere eisen en wil dat alle clubs aan de voorwaarden voldoen om een certificaat te krijgen. KNSA-directeur Sander Duisterhof: ,,Smalhout is door een fout van het OM vrijgesproken, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij het niet gedaan heeft.’’ Hij vindt niet dat de KNSA op de stoel van de rechter gaat zitten met deze opstelling. ,,Ik hoef me niet te verantwoorden over de mensen die wij op onze zwarte lijst hebben staan.’’

Bovenop dit geruzie komt nog eens de uitzending van undercoverjournalist Alberto Stegeman, die aantoonde dat de schietvereniging uit Nieuwkoop niet aan de regels voldoet. Er bleek te zijn geschoten door een gastschutter zonder ID en een introducélid was even alleen op de baan zonder instructeur. Na de uitzending vroeg de politie een gesprek aan met de vereniging, dat is over tien dagen. SV ’t Groene Hart zegt dat het bestuur er alles aan doet om herhaling te voorkomen en acht het ’erg onwaarschijnlijk’ dat de politie overtredingen constateert. De KNSA wacht het onderzoek af en laat de conclusies van de politie ook een rol spelen in de certificering.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.