Fikse nederlagen voor Katwijkse zwemmer Kamminga op EK

Fikse nederlagen voor Katwijkse zwemmer Kamminga op EK
Arno Kamminga op de 200 meter schoolslagfinale in het Tollcross International Swimming Centre tijdens het EK zwemmen tijdens Glasgow 2018.
© ANP
Glasgow

Voor de Katwijkse zwemmer Arno Kamminga waren de druiven maandagavond in het Tolcross Swimming Centre heel zuur. Hij moest namelijk twee fikse nederlagen slikken op het EK zwemmen in Glasgow.

Zowel op de 200 meter schoolslag als op de 4x100 meter gemengde estafette slaagde hij er niet in om een medaille te winnen.

Eerst moest hij op z’n favoriete individuele nummer genoegen nemen met de zevende plaats in de finale. Zijn 2.09.87 was maar liefst anderhalve seconde boven zijn beste tijd ooit die hij dit jaar nog had gezwommen.

Kamminga ging als een raket van start, maar moest dat bekopen in de laatste vijftig meter toen hij iedereen voorbij zag komen. Echt teleurgesteld was hij niet na de finale.

,,Ik heb het geprobeerd. Soms lukt het wel en dit keer niet. Ik ging in de series en de halve finale te langzaam af. Dat wilde ik nu niet laten gebeuren.”

,,Dit zijn voor mij mijn eerste grote finales. Dan gaat ook de spanning meespelen”, probeerde de medaillekandidaat z’n tegenvallende prestatie te verklaren.

Fikse nederlagen voor Katwijkse zwemmer Kamminga op EK
Kira Toussaint, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo op de 4 x100 meter gemixte wisselslagfinale in het Tollcross International Swimming Centre tijdens het EK zwemmen tijdens Glasgow 2018.
© ANP

Na afloop ging het echter vooral over z’n optreden in de finale van de estafette. Slechts twaalf minuten zaten er tussen de de beide races. Dat voelde Kamminga direct, stelde hij.

,,Al na twintig meter. Maar dit doen we in de trainingen heel vaak.”

Zijn splittijd was bijna twee seconden langzamer dan in de series die in de ochtend werd afgewerkt. Het koste Nederland achteraf een zekere medaille.

De tijd die nu werd gezwommen was zelfs langzamer dan die van een paar maanden geleden in Amersfoort toen dezelfde ploeg ook in actie kwam. Kromowidjojo kon in de laatste baan de Italiaanse slotzwemmer niet van zich afhouden.

En dus was de vraag of het niet onverantwoord was om twee zware races zo kort op elkaar te zwemmen. Kamminga had de avond van tevoren samen met de coaches besloten om wel de dubbel te doen.

,,Je wilt finales zwemmen. Ik vond dat het kon. En daarbij is er niet zoveel keus op de schoolslag. Ik heb alles gegeven voor het team.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal