Kroosstank bijna vervlogen

Het kroos bij de Maresingel wordt verwijderd. Foto: Hielco Kuipers

Het kroos bij de Maresingel wordt verwijderd. Foto: Hielco Kuipers

Nick Scheurwater
Leiden

De lucht bij de Leidse Maresingel is al weken niet te harden door het stinkende kroos. Daar komt echter snel een einde aan.

Met bootjes wordt de groene derrie weggeschept.

Zweetvoeten en mest met elkaar gemixt. Dat is hoe de geur nog het best kan worden omschreven. Met een bootje schuift een medewerker het kroos naar de kant, waar zijn collega met een graafmachine aan de waterkant het goedje op de steeds groter wordende berg gooit.

Fietsers rijden er met hun handen voor hun mond langs. Een voorbijganger doet haar sjaal voor mond en neus. Een kale man is op weg naar het bakkertje op de hoek van het Prins Hendrikplein en stopt om te kijken naar de werkzaamheden. ,,Nu staat er wat wind, waardoor het iets minder is, maar je raakt niet aan die lucht gewend’’, zegt hij.

Navraag bij een van de ’kroosverwijderaars’ leert dat de stank waarschijnlijk door de zonnige periodes van de afgelopen dagen wordt veroorzaakt. ,,Door het lekkere weer groeit het kroos erg snel. We dachten eerst dat de geur door dode vissen kwam, maar die hebben we niet gevonden.’’ Op dat moment pakt hij wat kroos uit de berg langs de kant en ruikt er even aan. Dan weet hij het zeker. ’De stank komt hieruit’, waarna hij het kroos weer op de stapel gooit.

Bij bakkerij Dali, die langs de ’stankroute’ ligt, kan de bakker niets anders doen dan zich bij de situatie neerleggen. ,,Het stinkt heel erg. Het is niet zo dat er minder klanten langskomen, maar het is geen fijne situatie.’’ Bij de buren van slagerij Droogh laat de eigenaar zich in soortgelijke woorden uit. ,,Het is een rotsituatie natuurlijk, want de stank is behoorlijk. Maar het is niet anders, ik ben blij dat eraan wordt gewerkt.’’

Vandaag eindigt de operatie. ,,We werken tot de drijfbalk, vlak bij het bruggetje daar’’, zegt de kroosschepper, wijzend richting de Koningsbrug. ,,Dan gaan we er van uit dat alles is verdwenen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.