’Het centrum van Leiden ís de campus’

2016: Eerstejaars studenten verzamelen op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden voor hun introductieweek.

2016: Eerstejaars studenten verzamelen op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden voor hun introductieweek.© ANP

Loman Leefmans
Leiden

Hoeveel studentenappartementen, -campussen en –complexen er ook worden gebouwd in Leidse buitenwijken, de binnenstad blijft mateloos populair. En daarmee houdt ook de druk op de studentenkamermarkt in het centrum aan. „Want de stad ís de campus”, verklaart directeur Hans Pluim van Duwo, de grootste studentenhuisvester in Leiden. „Dat is waar het allemaal gebeurt.”

Zelden werden er in relatief korte tijd zoveel kamers en appartementen voor studenten gebouwd als in de afgelopen jaren.

Achter de Lammenschansweg bijvoorbeeld is een immense hoogbouwcampus verrezen met honderden kamers. En langs de Wassenaarseweg zijn ook recent enkele flats neergezet voor een aanzienlijke groep studenten.

Het aantal toegevoegde kamers is zó groot dat verzadiging dreigt. Daarom wordt bij Lammenschans een deel van de beoogde studentenkamers omgezet in starterswoningen.

Toch, wie denkt dat de recente toename de druk op de studentenwoonruimte in de binnenstad verlicht, heeft het mis. De huurprijzen van de kamers, vaak in particuliere handen, dalen zeer zeker niet.

Studentenoverlast

Sterker nog, er zijn nog altijd huisjesmelkers actief die pandjes opkopen en ze opsplitsen in kamers. En ze moeiteloos gevuld krijgen ook. Dat ’verkameren’ leidt in bepaalde wijken tot typische studentenoverlast zoals nachtelijk lawaai en bergen fietsen op de stoepen.

De gemeente is momenteel koortsachtig op zoek naar manieren om het opsplitsen van huizen te bemoeilijken. „Maar wat blijft, is dat als studenten kunnen kiezen tussen een kamer in de binnenstad en een daar buiten, de keuze op het eerste valt”, aldus Pluim.

Duwo heeft in het bestand zelfstandige studentenwoningen van 24 vierkante meter, die ongeveer 400 euro kosten. „En daar kan je dan nog 150 euro huursubsidie voor aanvragen. Maar veel studenten zitten liever in de stad, in een kamer van twaalf vierkante meter die ook 400 euro kost.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.