ZZ Leiden vrijwel zeker in Europese voorronde en mogelijk direct in poulefase

Arvin Slagter in februari 2012 namens ZZ Leiden in de Europese thuiswedstrijd tegen Ventspils.

Hielke Biemond
Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden neemt volgend seizoen vrijwel zeker deel aan een Europees basketbaltoernooi. De club heeft zich op het laatste moment ingeschreven.

Formeel moet ZZ Leiden nog de bevestiging krijgen dat het wordt toegelaten, maar volgens voorzitter Marcel Verburg is het ’bijna honderd procent zeker’ dat zijn club in de voorronde kan instromen. ,,Er is zelfs een kans dat we direct de poulefase in mogen.’’

De internationale basketbalbond FIBA kan daarover na vandaag uitsluitsel geven, als de inschrijvingstermijn is gesloten. Verburg heeft begrepen dat het er niet naar uitziet dat het maximum van honderd deelnemers aan het laagste Europese toernooi wordt gehaald. In het hoofdtoernooi is plaats voor 64 teams.

Als ZZ Leiden geen voorronde hoeft te spelen, komt het in een poule van vier teams terecht. Dat is aantrekkelijk, omdat het de garantie van drie thuiswedstrijden biedt. De club heeft de recettes nodig om de financiering rond te krijgen. De vrijgevigheid van sponsors is niet afdoende. Verburg noemt het financiële risico dat wordt genomen ’overzichtelijk’. ,,Anders zouden we het niet doen.’’

De voorzitter benadrukt dat de rentree in Europa niet alleen een wens is van coach Eddy Casteels, maar ook van de club zelf. Het leek niet mogelijk. De twee Nederlandse plekken werden al ingenomen door kampioen Den Bosch en bekerwinnaar Groningen. ZZ Leiden dankt het ticket aan de uitbreiding van het aantal deelnemers in de veranderde opzet.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.