’Opheffen APG is betreurenswaardig’

Lisa van der Linden
Alphen aan den Rijn

Alphense gehandicapten hoeven zich absoluut geen zorgen te maken, nu het Alphens Platform Gehandicapten (APG) er mee stopt. De lokale cliëntenadviesraad draagt ook zorg voor belangenbehartiging, zegt voorzitter Kees Slingerland.

Het APG maakte dinsdag bekend zichzelf eind mei op te heffen, wegens een reeks grote gezondheidsproblemen bij diverse bestuursleden. De club vreest dat de belangenbehartiging van lichamelijk gehandicapten hierdoor sterk achteruit gaat.

Een van leden van de cliëntenadviesraad is Marjanne Meijerink, bestuurslid van het APG, waar Slingerland heel blij mee is. ,,We hebben heel erg veel aan haar advies, vanwege de kennis en ervaring die ze heeft.’’ Ondanks haar deelname is de cliëntenadviesraad volgens het APG geen goed alternatief voor belangenbehartiging. In dit overlegorgaan zitten ook professionals, die niet kritisch genoeg zijn vindt Meijerink.

Voorzitter Slingerland is juist blij dat ook gehandicapten deelnemen aan de raad. ,,Zij maken de situatie in levende lijve mee en het is juist goed om ze erbij te hebben.’’ In de komende vergadering van het overlegorgaan, waar onder andere maatschappelijk werkers en vrijwilligers aan deelnemen, wordt extra versterking overwogen.

Belangenbehartiger

Slingerland betreurt de opheffing van het APG wel. ,,Ze hebben al die jaren buitengewoon goed werk geleverd en ze waren het eerste meldpunt voor problemen of vragen van gehandicapten. Dat zal worden gemist. Het was echt een keiharde belangenbehartiger.’’

Ook bij Stichting Mee, die mensen met een beperking ondersteunt, komt het nieuws hard binnen. ,,Het is betreurenswaardig dat een regionale organisatie zoals APG moet stoppen’’, aldus Jan Troost, manager kennis en beleid. De gehandicapten kunnen terecht bij Stichting Mee in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, maar Troost benadrukt dat zij niet de belangen kunnen behartigen, zoals het APG dat jarenlang deed.

Wethouder Han de Jager (zorg/welzijn) laat via een woordvoerder weten dat hij de ontbinding van het APG als ’een groot verlies ziet’. Verdere toelichting wil hij niet geven.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.