Wonder van VVSB bestaat (nog) niet

Jaap Visser

Voor De Kat hoop ik dat ik er naast zit, maar ik verwacht dat de voetballers van Sint Bavo morgen met een klap als doodgewone amateurtjes zullen terugkeren op de bollengrond van Noordwijkerhout. Een nulletje of vijf in De Galgenwaard zal het opgewonden geleuter over dat voetbalmirakel van de 21ste eeuw doen verstommen.

En uiteindelijk zullen ze dan ook bij VVSB gaan inzien dat er van een bekermirakel helemaal geen sprake is geweest. Want laten we wel wezen, wat die roomse rakkers tot nog toe voor elkaar hebben gekregen in de afvalrace naar De Kuip is zo bijzonder nog niet. Er is afgerekend met twee andere amateurclubs en gewonnen van Emmen en FC Den Bosch, simpele eerste divisieclubs.

Dat VVSB, in 1931 gesticht door personeel van het roomse gekkenhuis Sint Bavo, als eerste amateurclub sinds IJsselmeervogels in 1975 de laatste vier van het bekertoernooi heeft behaald, is het resultaat van gelukkig loten. En van de flaterende doelman van Den Bosch die gezien zijn achternaam wel eens wortels in de zandgrond van Noordwijkerhout zou kunnen hebben.

Wie weet is deze Kees Heemskerk, die bij de winnende treffer van Maikey Parami zo opzichtig blunderde dat ik matchfixing onmiddellijk uitsloot, wel in de verte familie van de vroegere voorzitter van VVSB, Gerard Heemskerk, alias De Kat. Voor deze slimme, immer goed gehumeurde bloemenboer, die zijn voetbalkluppie uit de kelder van de KNVB naar de Topklasse voerde, heb ik een zwak. Al was het maar omdat hij zijn Bollenstreek-r na een biertje of twee zo heerlijk op z’n Leids kan laten rollen.

Toen Parami in Den Bosch de bal er met z’n pik inlegde, zoals wij dat vroeger noemden, werd niet alleen Noordwijkerhout gek, maar ook de hijgerige media die in deze kommervolle voetbaltijden zo’n dringende behoefte hebben aan het brengen van vrolijk nieuws.

Parami werd pardoes op een voetstuk gezet en de nieuwe voorzitter van VVSB, Arjan Broekhof, ging bij de werkgever van de spits, de HEMA in Leidschendam, zijn hand ophouden. Vergeefs, omdat ze bij de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam niet aan sportsponsoring doen. Inmiddels heeft Broekhof wel de uitbater van een Noordwijks veelsterrenhotel zo gek gekregen om de VVSB-ers voorafgaande aan de halve bekerfinale als echte profs in de watten te leggen.

Een foute actie van de voorzitter, want als de jongens van Voetbal Vereniging Sint Bavo zich gelijkwaardig aan FC Utrecht wanen, lopen ze straks in de Galgenwaard naast hun schoenen. Beter zou zijn geweest om Parami morgenochtend nog een dienstje achter de tompoucevitrine te laten draaien en pas ’s middags de focus op het voetbal te richten. Zoals IJsselmeervogels dat deed in 1975 toen in de kwartfinale eredivisiesubtopper AZ’67 omver werd gekegeld met een sportmaaltijd van clubsponsor Oma’s Cake achter de kiezen. FC Utrecht uit de beker wippen, ik zie het VVSB niet flikken. Ook al omdat de mannen van De Kat in de waan verkeren dat ze reeds een wonder hebben verricht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.