Leiderdorp blundert met Bedrijven Investeringszone

Aad Rietveld
Leiderdorp

De Baanderij in Leiderdorp wordt geen bedrijveninvesteringszone (BIZ). Het plan kreeg niet genoeg steun van ondernemers. Dat is een domper voor de gemeente, die na de ’draagvlakmeting’ de vlag al had uitgestoken.

Het was een pijnlijk moment voor wethouder Kees Wassenaar (VVD / economie). Dinsdag stuurden hij en Wim Laman van de Leiderdorpse ondernemersvereniging LOV een persbericht naar de media onder de kop ’Ondernemers Baanderij willen BIZ’. ’De notaris heeft formeel rapport uitgebracht aan het college. Dat heeft vandaag definitief vastgesteld dat de BIZ in mag gaan’, stond erin.

Gisteren zouden Wassenaar en Laman dat nieuws toelichten op een persconferentie. Het liep anders. De wethouder moest meedelen, dat het persbericht is ingetrokken.

Aan de voorwaarde dat meer dan de helft van de ondernemers zijn stem moest uitbrengen was wel voldaan, maar een tweederde meerderheid aan voorstemmers was niet gehaald. Die is volgens de wet wel vereist. De gemeente en de vereniging waren er bij het opstellen van het persbericht van uit gegaan, dat vijftig procent voorstemmers voldoende was.

Als een bedrijventerrein een BIZ wordt, incasseert de gemeente een opslag op de onroerend zaakbelasting, die in de vorm van een subsidie aan de BIZ-vereniging wordt teruggegeven. Voor de Baanderij zou dat 96.000 euro per jaar zijn. De vereniging wilde dat onder meer investeren in beveiliging en nieuwe wegwijzers. Dat gaat nu niet door.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.