Boete geëist tegen Rijpweteringer voor keizersneden bij dikbilkoeien

Dikbillen.
© Archieffoto Leidsch Dagblad
Den Haag/Rijpwetering

Tegen een dierverloskundige/castreur uit Rijpwetering is voor het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag een boete geëist van vierduizend euro wegens het uitvoeren van tenminste 45 keizersneden bij dikbilkoeien. De 47-jarige man mag geen keizersneden uitvoeren omdat hij geen dierenarts is.

De zaak kwam aan het licht na controles op dierenwelzijn van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij onder andere fokkers van dikbilkoeien. Volgens de Klachtambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, een soort officier van justitie, heeft de man ook in strijd met de regels kalveren onthoornd en ongeoorloofd antibiotica achtergelaten bij veehouders. Tot een strafzaak bij de rechtbank is het nooit gekomen. Volgens de NVWA is het proces verbaal zoekt geraakt.

Met het onthoornen van kalveren is hij in 2013 al gestopt, verklaarde hij donderdag aan de veterinaire tuchtrechter. Hij was ooit begonnen met het onder verdoving onthoornen van kalfjes omdat hij had gehoord dat deze ingreep vaak zonder verdoving wordt uitgevoerd. De keizersneden zou hij ad 130 euro per keer hebben gedaan omdat er tijdens de bevallingen geen tijd meer was om een dierenarts te laten komen. Dikbilkalveren kunnen door hun forse omvang vaak niet via de natuurlijke weg geboren worden.

Dierverloskundige/castreur is een uitstervend beroep. Het wordt niet erkend door de Europese Unie. Als er een dierverloskundige/castreur stopt komt er geen nieuwe bij. ‘’Op de laatste jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Dierverloskunde en Castreurs zaten we met tien man’’, aldus de man uit Rijpwetering.

Het onderzoek van de NVWA bij de veehouders vond plaats in 2013. Pas drie jaar later legde de Klachtambtenaar de boete op. De Klachtambtenaar erkent dat drie jaar te lang is en rekent erop dat de tuchtrechter de boete hierom zal verlagen. Het Veterinair Tuchtcollege kan naast boetes ook berispingen en schorsingen opleggen aan dierenartsen en aanverwante beroepsgroepen. Het tuchtcollege doet uitspraak in mei.

Meer nieuws uit Rijn en Veen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.