Fietsregime bij centraal station stuk strenger

Loman Leefmans
Leiden

Fietsen mogen bij het Leidse centraal station nog maar twee weken onbeheerd in een van de stallingen staan. Daarna worden ze onherroepelijk weggehaald. Dat was op enkele plekken al zo, maar vanaf nu geldt de regel in het hele gebied, zo heeft het stadsbestuur vastgesteld. ,,Het zijn stallingen, geen opslagplaatsen’’, zo verduidelijkt VVD-wethouder Paul Laudy.

De regels zijn opgesteld omdat het in de buurt van het station barst van de fietsen en dat geeft een ’onwenselijk beeld’. Binnen een aantal jaar wordt het probleem grotendeels opgelost als er een grote stalling voor 4800 fietsen komt onder het zogeheten Rijnsburgerblok, tegenover het station.

Tweewielers die tot die tijd langer dan veertien dagen bij het station staan, worden opgeslagen in het uitpuilende gemeentelijk depot op industrieterrein De Waard. Daar moeten eigenaars hun fietsen voortaan binnen zes weken ophalen, anders worden ze verkocht of gerecycled.

Die termijn was tot nu toe dertien weken. ,,Maar de ervaring leert dat negentig procent van de eigenaars hun fiets toch binnen vijf weken ophaalt’’, aldus Laudy.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.