Koploper Katwijk moet waken voor arrogantie

Gertjan van Geen
Katwijk

„We moeten scherp blijven en waken voor arrogantie. Als dat lukt, kunnen we ver komen. Maar die weg is nog heel lang”, sprak doelman Atam Koroglu van Katwijk na afloop. Op zich geen uitspraken om de wenkbrauwen bij te fronsen of van een stoel af te kukelen. Toch was het woord ’arrogantie’ opvallend te noemen na de nipte 1-0 zege op DVS’33, tevens alweer de twaalfde zege van het seizoen van de koploper van de topklasse.

De cijfers liegen er niet om met nog drieënhalve maand competitievoetbal voor de boeg voor de formatie van Katwijk. Tot nu toe werd pas tweemaal verloren. De laatste nederlaag dateert van begin november van het vorige jaar. Na de nederlaag tegen Kozakken Boys bleef Katwijk nu voor de achtste keer achtereen ongeslagen. Al vijf keer hoefde Koroglu geen bal uit het net te halen. Van de resterende elf wedstrijden worden er nog zes op De Krom afgewerkt.

Tweede divisie

Dat zijn cijfers die Katwijk grote kansen geven om straks als een van de eersten toe te treden tot de tweede divisie. Maximaal heeft Katwijk nog zes zeges nodig om die prijs al vroegtijdig op zak te hebben.

In de strijd om de titel, zo langzamerhand wordt dat ook onderwerp van gesprek in en rondom de club, deed Katwijk daarnaast met de overwinning op de ploeg uit Ermelo ook prima zaken omdat Spakenburg wederom verloor. Katwijk lijkt zich op te gaan maken voor een titelstrijd met Kozakken Boys en wellicht HHC Hardenberg.

Dat alles is nogal wat voor een ploeg die vorig seizoen op de blaren moest zitten van het desastreus verlopen seizoen 2013/2014, waarin het werd teruggeworpen naar de hoofdklasse. Het net gepromoveerde Katwijk staat nu ’gewoon’ bovenaan.

Mogelijkheden

Natuurlijk, bij Katwijk zijn er meer mogelijkheden dan bij tal van andere topklassers. Maar dan nog, het zegt veel dat Koroglu in dit stadium überhaupt al kan spreken van arrogantie. Katwijk is weer volledig terug in de top van het amateurvoetbal, ook als de titel straks wellicht aan de neus van de ploeg voorbij zou gaan.

Tegen DVS’33 was Katwijk niet oppermachtig, maar was de overwinning wel terecht te noemen. Trainer Dick Schreuder noemde het spel van zijn manschappen in de eerste helft ’top’ en na de pauze ’slecht’. Dat is allebei enigszins overdreven betiteld. Zeker was dat de thuisploeg het betere van het spel had en DVS genoegen nam met het feit dat het halverwege slechts 1-0 was. Na goed voorbereidend werk van Stefan Plat werkte Bennie van Noord met links gedecideerd binnen.

Volwaardig

Na de pauze, maar zeker ook al voor rust, bewees DVS, waar de in het veld gekomen Christian van de Kamp in de slotfase het veld moest ruimen vanwege natrappen, dat het een volwaardige topklasser is geworden bij het debuut in de hoogste amateurklasse. Het is ook niet voor niets dat andere traditionele topploegen al billenkoek kregen van de ploeg van Roeland ten Berge. In de eerste tien minuten na rust werd Katwijk zelfs aardig vastgepind op eigen helft, maar geleidelijk aan kwam Katwijk weer boven te liggen.

Tot in de extra tijd bleef het echter wel spannend. Isa Kizeler kreeg tien minuten voor tijd de beste kans op de 1-1, maar de eveneens ingevallen Marciano Mengerink mikte een paar tellen later aan de andere kant op de binnenkant van de paal. Aan de uitslag veranderde dus niets, maar de status van Katwijk werd wel weer wat verder opgepoetst. Nog geen reden voor arrogantie, maar meer voor waakzaamheid.

Katwijk: Koroglu, Hamdi, Van Noord, Stam, Van Dam, De Lange, Susan, Aalders, Van Oijen (73. Mengerink), Jongeneelen (81.Sterling), Plat (63. Sanchez Angulo).

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.