Wijk: meer inbreng ringweg

Bij de wijk Driegatenbrug in Leiderdorp loopt de ringweg vlak langs de huizen.© foto hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

De Klankbordgroep Driegatenbrug maakt zich zorgen over de inspraak die zij krijgt bij de uitwerking van de plannen voor de Leidse Ring Noord. In een brief vraagt de groep de Leiderdorpse gemeenteraad om burgemeester en wethouders ’te houden aan eerdere afspraken over publieksparticipatie’.

De klankbordgroep is geschrokken van een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. In die brief schrijven zij dat omwonenden van de ringweg nog inspraak krijgen over ’de inpassing van groen en het uiterlijk van de geluidswering’. En dat vinden de bewoners van de Leiderdorpse wijk achter de Zijlbrug, waar de ringweg straks vlak langs loopt, te mager.

De bewoners van Driegatenbrug hebben bij de inspraak over de aanleg van de rondweg om Leiden en Leiderdorp al veel bereikt. Zo kwamen zij met een volgens verkeersdeskundigen goed uitvoerbaar plan om de provinciale weg tien meter verder van hun wijk te leggen.

Meepraten

De projectgroep heeft dat plan overgenomen in een ’kaderbesluit’. ,,Daar zijn wel blij mee’’, schrijft de klankbordgroep Driegatenbrug. Maar het opschuiven van de weg moet nog worden opgenomen in een uitvoeringsbesluit. Ook daar wil de groep over mee kunnen praten. Volgens de vertegenwoordigers van de wijk hebben ’vertegenwoordigers van de gemeente’ dat ook toegezegd.

Het ontwerp van de weg moet, ’tegemoet komen aan ieders belang en niet in het minst aan dat van de lokale bewoners’, schrijft de groep, die er bij de gemeente op aandringt hen uit te nodigen voor nieuwe gesprekken.

Volgens de plannen moet de Leidse Ring in 2023 klaar zijn. De provinciale weg 445 is dan voor een deel verdiept aangelegd, er mag tachtig kilometer per uur worden gereden en er komen geluidsschermen langs. De ringweg moet zorgen voor een afname van de hoeveelheid autoverkeer in de centra van zowel Leiden als Leiderdorp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.