Alecto zorgenkindje

Hielke Biemond
Alphen aan den Rijn

De marge op de ranglijst was al minimaal, het verschil op het veld viel ook te verwaarlozen. Dat de hockeysters van Alphen gisteren aan het langste eind trokken tegen Alecto (2-1), hadden ze te danken aan hun veerkracht. De thuisclub knokte zich knap terug van een vroege achterstand.

Dat een directe concurrent werd geklopt, noemde de Alphense coach Marc Boelens ’een extra cadeautje’. ,,Maar belangrijker vind ik dat we een achterstand hebben omgebogen in een overwinning.’’

,,Wij waren slecht’’, sprak Karen Maree, de Zuid-Afrikaanse coach van Alecto, klare taal. ,,We krijgen dubbel zoveel strafcorners, maar we scoren niet. En zij maken de weinige kansen die ze krijgen, wél af.’’

Nadat Nikki Jonk de score had geopend namens Alecto, kwamen de gastvrouwen steeds beter in hun spel. Dat resulteerde na een half uur in de gelijkmaker, een strakke schuiver van Roos Ponsioen.

In de tweede helft trok Alphen dat door. Acht minuten na de pauze stond Ponsioen andermaal op de goede plek. Ze reageerde attent op de rebound van een strafcorner en barstte uit in dolle vreugde. ,,Dit voelt heel lekker. Hier hebben we hard op getraind’’, verklaarde de matchwinnaar haar euforie.

Hoewel Alecto het duel tot de allerlaatste seconden spannend hield, kwamen de Leiderdorpse dames maar één keer echt dicht bij de 2-2. Sterker nog: die treffer viel ook, ware het niet dat de door Marley Kruit ingeschoten strafcorner werd afgekeurd. De bal zou onderweg nog door een voet zijn beroerd. Bij Alecto zagen ze dat anders, maar Maree kon die beslissing best respecteren.

Al vond ze wel dat Alphen hier en daar makkelijk aan strafcorners kwam. ,,Zij kregen een beetje hulp van de scheidsrechters. Maar wij waren niet goed genoeg om te winnen.’’ Dat Alphen door de driepunter Alecto achterlaat in het rechterrijtje, vindt Maree extra vervelend. ,,Ik ben heel erg teleurgesteld. We staan terecht bij de onderste zes. Tot nu tot toe zijn we te wisselvallig.’’

Wel wijst ze erop dat er ook nog een tweede seizoenshelft aankomt. De benarde uitgangspositie van de ploeg baart niettemin zorgen. ,,Het ligt niet aan de energie, maar aan de samenwerking. We moeten deze week maar eens bij elkaar komen met de speelsters en de staf. Wat daar uitkomt, weet ik nog niet’’, klonk het mysterieus.

Bij Alphen heerste een voldaan gevoel over de manier waarop het omging met tegenslag in de vorm van een vroege tegentreffer. ,,Soms raken we dan in paniek, maar nu pakten we het best goed op’’, stelde Ponsioen tevreden vast.

Boelens: ,,We hebben dit seizoen zes nieuwe meiden moeten inpassen, van wie de jongste vijftien jaar (Minke Boeijenga, red.) is. Dat proces begint een beetje in elkaar te passen, dat is goed om te zien.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.