Kaag en Braassem overweegt hoger beroep in WOB-zaak

Kaag en Braassem

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de gemeente Kaag en Braassem verzocht om in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de Haagse rechtbank over WOB-verzoeken. De rechtbank besloot begin mei dat Kaag en Braassem geen geld mag vragen voor het uitvoeren van WOB-verzoeken. Het college van B en W vergadert morgen over het verzoek van de VNG.

De VNG vindt het redelijk dat gemeenten kopieerkosten en leges in rekening brengen als burgers een WOB-verzoek indienen. Zij vindt dat 'een gemeente voor een WOB-verzoek werk moet verrichten dat bij geen enkele organisatie gratis is'. Voklgens de VNG is een WOB-verzoek vergelijkbaar met het opvragen en vermenigvuldigen van documenten uit het gemeentelijke archief. Daarvoor mag de gemeente wel kosten in rekening brengen.

Het proces tegen Kaag en Braassem was aangespannen door freelance-journalist Brenno de Winter, die informatie had gevraagd over de verplichte ICT-taken die gemeentne moeten uitvoeren. Als het om één gemeente gaat, zijn de kopieerkosten inderdaad niet hoog, maar als een journalist bij álle gemeenten informatie opvraagt en zij allemaal kosten in rekening brengen, wordt een onderzoek in zijn ogen onbetaalbaar.

De rechtszaak geldt als een proefproces over de vrije toegankelijkheid van overheidsinformatie. Als Kaag en Braassem in hoger beroep gaat, is de VNG bereid om de kosten voor haar rekening te nemen. Brenno de Winter wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.