Skateboarden als remedie tegen computers

Binnert Glastra
Oegstgeest

De VOL skateboardcontest trapt zondag af in Oegstgeest. De wedstrijd is een bedenksel van de 21-jarige Leidenaar Didier Bolk. VOL staat voor Voorschoten, Oegstgeest en Leiden en is een reeks van drie wedstrijden.

Bolk organiseerde vorig jaar een dergelijke wedstrijd in Voorschoten. Na veel positieve reacties besloot hij dit jaar drie wedstrijden te op te zetten. Bolk merkt dat er in de Leidse regio een behoefte bestaat aan evenementen voor skateboardende jongeren. ,,In grote steden schieten indoor-skateparken als paddestoelen uit de grond, terwijl er in Leiden maar weinig faciliteiten zijn’’, vertelt hij. ,,Er zijn wel buitenparkjes in de Merenwijk en de Mors, maar die zijn slecht onderhouden en er hangen vaak jongeren rond. Dan liggen er bierflesjes en glas. Niet echt een fijne plek voor kinderen.’’

De jonge Leidenaar ziet skateboarden als een manier om kinderen achter hun computer en tablet vandaan te krijgen en ze meer te laten bewegen. ,,De overdekte skateparken in de steden worden goed bezocht door jongeren. Ze volgen er lessen en er wordt vaak van alles georganiseerd’’, zegt hij.

Skateboardkamp

Als Bolk niet werkt bij de bakkerij in winkelcentrum De Kopermolen, is hij bezig met zijn hobby. Dan staat hij zelf op een plank met wieltjes, geeft hij skateles aan kinderen of schrijft hij voor het online magazine On the Roll, dat hij in februari met een vriend oprichtte.

Sinds drie jaar organiseert duizendpoot Bolk elke zomer een skateboardkamp onder de naam Pro Skaters. Bij de eerste editie kwamen daar vijfentwintig kinderen op af, inmiddels zijn het er zeventig. Zoveel dat Bolk een touringcar heeft gehuurd om vanuit Valkenswaard en Oss skateparken in Nederland en België te bezoeken en er tien vrijwilligers, vooral mensen uit ’de scene’, meegaan om lessen te geven en een oogje in het zeil te houden.

Vijftig

Voor de wedstrijd in Voorschoten heeft Bolk subsidie gekregen van de gemeente en voor alle evenementen heeft hij sponsors weten te strikken voor de prijzen. De wedstrijd, morgen in het buitenpark aan de Hofbrouckerlaan, is bedoeld voor twee leeftijdscategorieën. Een groep tot en met vijftien jaar en oudere groep. ,,Er is geen maximum voor de tweede categorie. Als er iemand van vijftig mee wil doen, kan dat ook’’, lacht Bolk. De ouders van de jonge organisator zijn het eten voor de barbecue na de wedstrijd al aan het inslaan. Met het inschrijfgeld komt hij misschien niet helemaal uit de kosten, maar dat vindt hij niet erg. ,,Het is non-profit en ik vind het gewoon leuk om dit te organiseren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.