Nieuwbouw Kijkhuis oogt minder massaal dan Lakenhal

Het eerste ontwerp van Esther Stevelink en Stephen Hoornweg namens architectencombinatie OASA-GAAGA.

Het eerste ontwerp van Esther Stevelink en Stephen Hoornweg namens architectencombinatie OASA-GAAGA.

Theo de With
Leiden

Het nieuwe Kijkhuis oogt niet zo massaal als de naastgelegen nieuwbouw van Museum De Lakenhal. De gevel aan de kant van de Lammermarkt krijgt het uiterlijk van vier afzonderlijke panden.

Gideon Boer en Govert de Kok, de directeuren van Bioscopen Leiden, presenteerden deze week de nieuwbouwplannen aan omwonenden. Er viel weinig weerstand te beluisteren. Natuurlijk waren er vragen over mogelijke overlast van bezoekers of geparkeerde fietsen. De meeste van deze zorgen wisten de mannen weg te nemen. ,,De bezoekers van het Kijkhuis zijn geen luidruchtige pubers. Deze films trekken publiek van boven de 25 jaar. Voor de commerciëlere films komt een nieuwe bioscoop op het Stationsplein.’’

Het nieuwe filmhuis gaat vijf zalen tellen: twee grote en drie kleinere. Het vervangt het huidige Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg. De nieuwbouw gaat voor een groot deel ondergronds. De twee grote zalen komen in een kelder. De entree is op de begane grond, maar de stoelen lopen trapsgewijs naar beneden. De kleinere zalen komen op de eerste etage. Verder gaat het complex een café en een restaurant bevatten. ,,Die gaan we zelf exploiteren, zodat we met de horeca thematisch kunnen aansluiten bij de films die we draaien’’, aldus Boer. Hij rekent op zo’n 120.000 tot 125.000 bezoekers per jaar.

Voor de nieuwbouw worden drie panden tussen pizzeria Palermo en De Lakenhal gesloopt. In het uiterlijk van het nieuwe Kijkhuis is straks terug te zien dat hier vroeger vier huizen stonden. De goothoogte komt op 8,5 meter. Er wordt gevarieerd met soorten baksteen en metselwerk. ,,Maar omdat we toch willen laten zien dat er een filmhuis achter zit, gaan we werken met opvallende raampartijen en dakkapellen’’, aldus De Kok.

Hij krijgt zelf ook een woning in het complex. De Fokkestraat wordt halverwege bebouwd en is dus niet meer te gebruiken om van de Lammermarkt naar de Oude Singel te komen. De laatste jaren was deze steeg al met een hek afgesloten om ongenode bezoekers te weren. Aan de kant van de Lammermarkt komt een stalling voor vijftig fietsen. ,,Op piekmomenten zal dat niet genoeg zijn’’, erkennen de directeuren. ,,Maar veel bezoekers zullen ook met de auto of het openbaar vervoer komen.’’ Verder denken ze aan een terras van tachtig vierkante meter op de Lammermarkt. ,,Helaas is dat wel de schaduwzijde.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.