Rust lijkt wedergekeerd bij Kaag en Braassemse leerlingenvervoer

Busjes van het leerlingenvervoer bij de Leo Kannerschool in Oegstgeest. Foto Esther Karsch-Spiro

Busjes van het leerlingenvervoer bij de Leo Kannerschool in Oegstgeest. Foto Esther Karsch-Spiro

Ivar Lingen
Kaag en Braassem

De ontstane onrust rondom het aanbesteden van het leerlingenvervoer lijkt uit de lucht. Dat zei wethouder Floris Schoonderwoerd maandagavond tijdens het politiek forum van Kaag en Braassem.

Gemeenteraadslid Kelly Straver van Samen voor Kaag en Braassem vroeg maandagavond tevergeefs aan het college of de overgang van de lokale vervoerder naar Connexxion kan worden geëvalueerd.

,,Vijf leerlingen vallen nu buiten de boot. Ze volgen wel speciaal onderwijs, maar hebben geen handicap en geen vergoeding voor het openbaar vervoer of de fiets’’, aldus het raadslid.

Thuis

Schoonderwoerd voelt echter niets voor een beoordeling. ,,De onrust ontstond tijdens de overgang.’’ Hij verklaart hoe dat zo is gekomen: ,,De lokale vervoerder bleek meer te doen dan mocht. Zo haalde deze de leerlingen thuis op.’’

In de nieuwe situatie moeten de leerlingen naar een speciale plek, om daar door het vervoer te worden opgehaald. Voor sommige leerlingen betekent dat bijvoorbeeld drie tot vier kilometer lopen.

Maatwerk

Maar na een gesprek van de nieuwe vervoerder is er in de meeste probleemgevallen tot een oplossing gekomen, laat de wethouder weten. ,,Zo behoeven sommige leerlingen maatwerk: zij worden nu wel thuisgebracht.’’

Een evaluatie is daarom onnodig, vindt Schoonderwoerd. ,,Er is nu geen onrust die een onderzoek zou rechtvaardigen.’’ Hij stelt voor: ,,Laten we dit zo snel mogelijk afkaarten, want dan is dit maar klaar. De komende jaren komt er nog genoeg op ons bordje.’’ Hij doelt daarmee op de drie grote zorgtaken die het rijk overhevelt naar de gemeenten.

Beslist

Het leerlingenvervoer is een oplossing voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen. Dat kan komen door ziekte, een handicap of gedragsproblemen. Maar ook als de school ver weg is, kan hierop aanspraak worden gemaakt. Uiteindelijk is het de gemeente die beslist of het kind ook daadwerkelijk hier recht op heeft.

Eerder riep de WMO Adviesraad op om de verandering ’snel te beoordelen’. De gemeente antwoordde toen: ,,Als overwogen wordt het huidige contract te verlengen, wordt de mogelijkheid meegenomen om een evaluatie te houden.’’

Vanaf volgend jaar komen er meer groepen mensen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het is dan mogelijk dat het leerlingenvervoer op de huidige manier verandert.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.