Wageningen stoot Leiden van de troon als beste universiteit

Sterrenwacht brengt de zon naar Leiden

Sterrenwacht brengt de zon naar Leiden© ANP

1 / 2
Medewerker Internet
LONDEN

Wageningen heeft Leiden van de troon gestoten als de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde universiteitenranglijst van Times Higher Education magazine.

Wageningen staat dit collegejaar op de 47ste plek in de mondiale top van tweehonderd universiteiten. Vorig jaar was dit nog de 73ste plek. Leiden is dit jaar gezakt naar de 67ste plaats. Op de tweede plaats als beste Nederlandse universiteit staat dit jaar Amsterdam (58), gevolgd door Utrecht (62) en Delft (65).

Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogeheten World University Rankings, een mondiale top tweehonderd van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed. Dit jaar heeft ons land één universiteit in de top vijftig en twaalf in de top tweehonderd. Op de ranglijst hoeft Nederland alleen de Verenigde Straten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor te laten gaan.

Lijstaanvoerder is, net als vorig jaar, het Amerikaanse California Institute of Technology, gevolgd door de universiteiten van Oxford (GB), Harvard (VS) en Stanford (VS). Het Zwitserse ETH Zürich (9) is de enige niet-Britse of -Amerikaanse universiteit in de top tien.

Bij het opstellen van de lijst wordt gekeken naar onder meer onderzoek, onderwijs en internationale activiteiten.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) spreekt van ,,een prestatie van wereldformaat, waar wij trots op zijn’’, zegt voorzitter Karl Dittrich. De VSNU krijgt naar eigen zeggen regelmatig de vraag waarom er geen Nederlandse universiteiten in de top 10 staan. ,,Als je daar wilt komen, zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen’’, aldus Dittrich.

302201 sep 15

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.