Strenge controles Spijkereiland bij Hoogmade

Annelies Karman
Hoogmade

Bewoners van het Hoogmadese Spijkereiland die zich niet houden aan de verblijfsregels zijn gewaarschuwd: de gemeente Kaag en Braassem komt nu daadwerkelijk in actie. Er zijn bij controles al de nodige overtredingen geconstateerd.

Wie geen gedoogbeschikking heeft, mag niet permanent verblijven in een recreatiewoning. En zonder omgevingsvergunning is meer dan negentig vierkante meter bebouwing niet toegestaan.

Eigenaren die in gebreke blijven, hangt een boete boven het hoofd. Een andere optie is dat de gemeente ingrijpt op kosten van de overtreder. Uitzetting is de uiterste maatregel. De betreffende bewoners krijgen twaalf weken de tijd om hun fouten te herstellen. Om hoeveel illegale huisjes het gaat, kan een woordvoerster van de gemeente niet zeggen.

Los van de aangekondigde controles is er bij de gemeente ook een klacht binnengekomen. Bewoners van twee percelen op het Spijkereiland zijn door buren beschuldigd van permanent wonen in recreatiehuizen. Ook zouden ze geluidsoverlast veroorzaken door bouwwerkzaamheden en loslopende dieren.

’Opgelost’

Een toezichthouder van de gemeente heeft de bewoners laten weten dat ze in meerdere opzichten in overtreding zijn. Op hun beurt beweren ze tijdelijk op Spijkereiland te verblijven, totdat hun huidige huis is verkocht. Tot nader order zijn ze gestopt met bouwen. Aan deze krant vertellen ze dat het probleem van de loslopende dieren is opgelost.

Vanwege de brandveiligheid gaf de gemeenteraad van Kaag en Braassem groen licht om streng te controleren op de maximale woonoppervlakte van negentig vierkante meter. Daar zouden de bewuste bewoners eveneens ver boven zitten, maar volgens hen is dat niet het geval. Ze zijn wel bereid in gesprek te gaan met de gemeente.

Het college van Kaag en Braassem kondigde eind vorig jaar aan te gaan handhaven op het Spijkereiland. ,,Veertig jaar te laat’’, reageren bewoners van de naastgelegen Blauwpolderkade cynisch. Doordat zij hun terrein hebben afgebakend met hekken, zeggen zij inmiddels geen overlast meer te ervaren.

Illegaal wonen in recreatiehuizen op het Spijkereiland werd jarenlang gedoogd. Dat stamt nog uit de tijd dat het gebied bij de gemeente Woubrugge – en later Jacobswoude – hoorde. Wethouder Henk Hoek stelde eerder dat het Spijkereiland zijn oorspronkelijke bestemming moet terugkrijgen: recreatie.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.