Wanted: kamer in Leiden

Bij Duwo is het druk. Internationale studenten halen de sleutels op van hun nieuwe kamer.

Bij Duwo is het druk. Internationale studenten halen de sleutels op van hun nieuwe kamer.© Foto Duwo

Internationale studenten worden vrolijk onthaald bij Leiden Centraal door de  Leidse universiteit. Vanaf daar worden ze naar Plexus gebracht.

Internationale studenten worden vrolijk onthaald bij Leiden Centraal door de Leidse universiteit. Vanaf daar worden ze naar Plexus gebracht.© Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Merle te Molder
Leiden

’Geen kamers meer beschikbaar voor het eerste semester van 2017-2018’, staat op de website van de Leidse universiteit. Als een internationale student nog geen optrekje heeft gevonden, moet hij of zij zelf op zoek naar een plek in de omgeving van de universiteit.

Alle internationale studenten worden aangenomen bij de Leidse universiteit, tenzij zij zich aanmelden voor studies waar een selectie geldt omdat er te weinig plaatsen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de studies criminologie en geneeskunde.

The Housing Office Team is namens Universiteit Leiden verantwoordelijk voor het toedelen van kamers aan internationale studenten. Een medewerker van het team legt uit hoe dit in zijn werk gaat. ,,In totaal bieden we 1300 plaatsen aan voor internationals. Studenten kunnen zich tot 1 juni inschrijven op onze site voor een kamer, als ze staan ingeschreven bij een opleiding aan de Universiteit Leiden.”

Na de deadline wordt bepaald wie het meeste recht heeft op een kamer. Dat zijn de 1300 internationals die als eerste een borg van 350 euro hebben overgemaakt naar The Housing Office Team. Wie daar buiten valt, heeft dus pech. Zij moeten zelf op zoek gaan naar een kamer. ,,De universiteit biedt geen huisvestingsgarantie aan internationale studenten.”

Lange zoektocht

Elise komt uit Frankrijk en gaat vanaf september in Leiden studeren. Zij behoort niet tot de 1300 gelukkigen. De Française werd onaangenaam verrast toen ze een e-mail ontving met de boodschap dat alle kamers vergeven zijn. ,,Het was een grote teleurstelling. Ik had de borg van 350 euro al overgemaakt en hoorde midden juni dat ik alsnog zelf op zoek moest gaan.” De borg werd na twee weken teruggestort op haar rekening. „Toen moest ik dus toch zelf op zoek.”

Elise besloot begin juli naar Den Haag te komen om daar een verblijf te vinden. ,,Ik sloot me aan bij Facebookgroepen waar kamers worden aangeboden.” Ze verbleef een maand in een hostel, waarna ze toch een optrekje vond in Den Haag. „Ik ben er heel blij mee en kan nu met een gerust hart aan mijn studie beginnen.”

Een 21-jarige Engelse is sinds mei op zoek naar een kamer in Leiden. Ze volgt een modeopleiding en is voor een stage in Nederland. ,,Momenteel bewoon ik in Leiden een kamer in onderhuur, zodat ik hier op zoek kan naar een permanente kamer”, zegt ze. In september moet ze haar huidige kamer verlaten. Daarna wil ze niet meer onderhuren vanwege de problemen die dat met zich meebrengt.

Meldpunt

,,Een kamer onderhuren levert voor internationale studenten vaak gedoe op omdat het contract meestal op de naam blijft staan van de officiële bewoner”, legt de Engelse uit. ,,Zodra je naar de gemeente gaat of een bankrekening wilt openen, word je niet erkend als bewoner van Leiden. De kamer waarin jij woont staat immers op naam van de onderverhuurder. Een Nederlandse bankrekening openen, kan je dan wel vergeten.”

Omdat internationals er vaak alleen voor staan bij hun zoektocht naar kamers hebben de studentenorganisatie ESN en de Studentenbond een Housing Hotline opgezet. Via dit meldpunt kunnen buitenlandse studenten hun klachten uiten.

,,Wij hebben klachten uit Leiden ontvangen”, zegt Pieter ten Broeke, vicevoorzitter van de studentenvakbond. ,,De klachten komen voornamelijk van studenten die per 1 september aan hun studie in Leiden beginnen, maar nog geen kamer hebben gevonden. Hoewel ze er veel voor moeite doen, door bijvoorbeeld op advertenties te reageren, worden ze vaak niet uitgenodigd.”

Discriminatie van internationale studenten bij het verhuren van kamers wordt niet uitgesloten. ,,Vaak overheerst het beeld dat buitenlandse studenten alleen naar Nederland komen om te feesten. Dat beeld klopt niet. Toch verhuren mensen een kamer liever niet aan internationals”, zegt Ten Broeke.

De taalbarrière veroorzaakt ook obstakels voor buitenlandse studerende jongeren. ,,Nederlanders geven vaak de voorkeur aan Nederlandse huisgenoten omdat ze dan geen Engels met elkaar hoeven te spreken. Veel studenten willen thuis hun eigen taal spreken.”

Duwo

,,In zijn algemeenheid is er een tekort aan woningen in Leiden”, stelt vestigingsdirecteur van Duwo Hans Pluim. ,,Wij willen graag woningen voor studenten bijbouwen in Leiden”, zegt hij. ,,Maar dat is lastig. In Leiden zijn er te weinig geschikte locaties. Onlangs wilden we bij Lammenschans gaan bouwen, maar dat was niet mogelijk.”

Duwo biedt in totaal huisvesting aan zo’n duizend buitenlandse studenten. Landelijk verhuurt Duwo een kwart tot een derde deel van de woningen aan internationals. In Leiden ligt dat percentage lager. Hoeveel lager weet Pluim niet. ,,In de toekomst willen we bouwen bij het Bio Science Park. We zijn daarover in overleg. Maar voordat het zover is, zijn we waarschijnlijk een aantal jaren verder.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.