Bekerduel FC Lisse gestaakt

Gertjan van Geen
Lisse

De bekerwedstrijd FC Lisse – Halsteren is dinsdagavond bij een 1-1 stand gestaakt. Het aanhoudende onweer en het drijfnatte veld maakten verder spelen onmogelijk. De KNVB beslist uiteindelijk of het duel wordt uitgespeeld, of in zijn geheel wordt overgespeeld.

,,Dan houdt het op’’, zei arbiter Andy Wiemer. ,,Al vinden wij het ook jammer.’’

De scheidsrechter had vooraf aangegeven dat hij het bekerduel het liefst zou laten uitspelen, ongeacht de weersvoorspellingen, en zelfs al werd het twaalf uur. De lucht kleurde voor de aftrap al onheilspellend violetblauw.

Hoofdklasser Halsteren, uit de gemeente Bergen op Zoom in West-Brabant, promoveerde de afgelopen seizoenen twee keer op rij. De ploeg trok ook vrolijk ten aanval, hield maar drie spelers achterin en ging met vier voetballers voorin spelen.

Eén daarvan, linksbuiten Guillermo Zschusschen, bezorgde Niels Buijs een moeilijke avond. Hij poortte hem ook een keer. Met een knappe steekbal zette hij Marvin Bedaf vrij voor keeper Mark de Vries, en kon Tom Zoontjes pas in tweede instantie het gevaar neutraliseren.

Voorsprong

Toch kwam de thuisploeg vlot op voorsprong, in de daaropvolgende aanval. Spits Geraldo Alberto Antiono speelde de opgekomen Roel de Goede vrij en diens zwiepende voorzet was te machtig voor doelman Damian van Nijnatten. Koen Fokkema kon de bal zo in het lege doel schuiven.

De Lisser vreugde was daarna van korte duur. Buijs speelde verkeerd terug op zijn keeper, Bedaf kwam ertussen en scoorde.

Toen braken de sluizen in de hemel open. De scheidsrechter dirigeerde de voetballers gauw naar de kleedkamer. Speaker, persman en voorzitter van de supportersvereniging Jankees Faas verwende de achterblijvers op de tribune met Riders in the Storm van The Doors.

Onderbreking

De onderbreking duurde een halfuur. Daarna keerde Wiemer terug op het veld voor een herkeuring. Hij had een bal mee. Hij liet hem stuiteren bij de middenlijn. De bal landde met een plof in het zompige gras. Verderop wilde Wiemer de bal nog laten rollen, dat ging enigszins.

Wiemer, uit de talentenklas van de KNVB, werd dinsdagavond gecoacht door oud-topscheidsrechter Martin van den Herik. Hij telde op de tribune de seconden tussen het onweer en de bliksem. ,,Dat moeten er minimaal tien zijn. Net waren het er acht, negen. Nu weer achttien. Maar neem jij het risico maar. Ik ga hem niet zeggen wat hij moet beslissen. Het blijft zijn verantwoording.’’

Van den Herik, die 27 jaar in de hoofdklasse floot en vier jaar in het betaalde voetbal, moest zeggen dat hij het zelden zo had meegemaakt. ,,Ooit, bij GVVV-DOVO. Je kon bijna zwemmen.’’ En hij herinnerde zich nog een kampioenswedstrijd. Het veld ging er na dat duel ‘toch uit’, dus werd er doorgespeeld.

Grasmat

In Lisse ligt een sprankelend nieuwe grasmat. Er was een risico dat het kapot gespeeld zou worden. ,,Iedereen wil zoveel mogelijk voetballen’’, zei Wiemer. ,,Ook de KNVB wil dat.’’

Maar verder spelen achtte hij onverantwoord. ,,Wij gaan altijd voor de veiligheid van de spelers en de omstanders. Het was geen moeilijke beslissing’’, sprak de scheidsrechter.

Lisse-trainer Arjan van der Laan was niet rouwig om het besluit. ,,We zaten al bijna een halfuur binnen, spelers begonnen al wat stijfjes te worden. Zaterdag komt ook weer dichterbij. We hebben nu eindelijk een fantastisch veld. Het zou zonde zijn als je dat in een bekerpotje helemaal aan gort loopt.’’

De KNVB beslist uiteindelijk of het duel wordt uitgespeeld, of in zijn geheel wordt overgespeeld.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.