Haagse eenheid speurt in Leiden

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Het zogeheten HEIT-team maakt zijn opwachting in Leiden. Het gaat om het Haags Economisch Interventie Team dat gericht is op (belasting)fraude en illegale arbeid bij bedrijven en ondernemingen. Het stadsbestuur heeft de speurneuzen vooral uitgenodigd voor het intensiveren van horecacontroles.

Volgens de gemeente zorgt de inzet van HEIT voor een ’snellere opvolging van bestuurlijke maatregelen bij het constateren van overtredingen door politie en opsporingsambtenaren.’ Tot welke resultaten dat moet leiden, is nog onbekend.

Salons

HEIT is een samenwerkingsverband tussen onder meer de belastingdienst, UWV, politie en gemeente. De kerntaak is het voorkomen en terugdringen van malafide bedrijvigheid. Illegale casino’s, massagesalons, buitenlandse cafés en restaurants, shishalounges en belwinkels zijn waar het team zich nadrukkelijk op richt. Op zoek naar personen zonder verblijfsvergunning, drugs en belastingontduiking en georganiseerde criminaliteit.

Dat Den Haag een dergelijke speciale eenheid heeft, is te verklaren door de typisch grootstedelijke problematiek waarmee de Hofstad kampt. Waarom het werkgebied deels naar Leiden wordt verlegd, kan burgemeester Henri Lenferink vanwege het herfstreces niet uitleggen. In een schriftelijke aankondiging staat herhaaldelijk dat HEIT in Leiden gaat zorgen voor ’een snelle opvolging van misstanden’.

Regeltjes

Maarten Collee, bestuurslid van de Leidse tak van horecabond KHN, kent het fenomeen HEIT niet. En hij kan daarom dus ook geen eerste reactie geven op de aangekondigde komst van het team in Leiden. „Ik constateer alleen, in algemene zin, dat de gemeente zich momenteel, met allerlei regeltjes, wel héél erg bezighoudt met de horeca.”

Los van de voorgestelde Haagse inzet, worstelt de gemeente met de uitleg van recente cijfers en statistieken. Zo waren er in 2014 in totaal 222 incidenten bij horecagelegenheden. In 2015 zakte dat aantal substantieel, naar 132. Daar staat tegenover dat drie procent van de inwoners in het centrum last had van cafépubliek in 2014 terwijl dat aantal in 2015 steeg naar acht procent. Hoe die tegengestelde uitkomsten mogelijk zijn, daar heeft het stadsbestuur geen verklaring voor, zo staat in een antwoord op vragen van D66-raadslid Timo Gubbens.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.