Weerstand tegen extra horeca Nieuwe Rijn

Loman Leefmans
Leiden

Een verdere toename van het aantal horecazaken op en rond de Nieuwe Rijn in Leiden wordt door zowel de horeca, winkeliers als buurtbewoners afgewezen. Een enquête van wijkvereniging Pancras West wijst dat uit. De peiling werd uitgeschreven nadat wethouder Robert Strijk (D66) aankondigde vijf nieuwe cafés en restaurants toe te staan, omdat dat nog altijd beter is dan leegstand.

Een aantal respondenten van de enquête is ook van mening dat horeca boven leegstand valt te prefereren. Toch geeft ook deze minderheid toe dat die leegstand wordt veroorzaakt doordat de gevraagde huurprijzen van de winkelpanden aan de Nieuwe Rijn en Botermarkt hoger liggen dan wat momenteel gangbaar is.

Horecabond KHN en de wijkverenigingen Pancras West en Pieters- en Academiewijk lieten al eerder weten dat ze tegen het plan zijn om vijf extra horecazaken toe te staan in het gebied dat de afgelopen jaren toch al een grote toename van lunchrooms, restaurants en cafés doormaakte. Om zeker te weten dat ook de achterban ertegen is, werd een enquête gehouden in de buurt. Daaruit blijkt inderdaad dat een grote meerderheid niet nóg meer horeca wenst. Dat laten de wijkverenigingen nu in een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad weten. Bovendien worden raad en stadsbestuur erop gewezen dat de leegstand in de afgelopen maanden is afgenomen, door nieuwe winkels of de uitbreiding van bestaande bedrijven. ’De Nieuwe Rijn en omgeving worden niet aantrekkelijker voor bezoekers uit Wassenaar, Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten door daar nog meer horeca toe te staan’, luidt een van de commentaren. Gevolgd door: ’aantrekkelijk shoppen vraagt om kwalitatief aantrekkelijke detailhandel, niet om meer horeca’.

Het onderwerp wordt pas begin oktober door de raad behandeld. De officiële inspraaktermijn verloopt over twee weken. Het verzoek om die bezwaarperiode wat te verlengen, omdat die grotendeels samenvalt met de zomervakantie, is niet door het stadsbestuur gehonoreerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.