Waterstofbom

Bert-Jan Klein

Noord-Korea maakte woensdag bekend een ondergrondse proef met een waterstofbom te hebben uitgevoerd. Seismologen registreerden die dag inderdaad een beving van 5.1 op de schaal van Richter in het testgebied Punggye-ri. Noord-Korea zegt de proef te hebben uitgevoerd ’als bescherming tegen de militaire agressie van Amerika’. Leider Kim Jong-un orakelt regelmatig alle middelen in te zullen zetten tegen landen die de heilstaat in gevaar brengen.

Sceptici stellen dat Noord-Korea met de proef vooral aandacht van de wereld wil krijgen. Het dreigen met een aanval is een beproefd middel van de dictatuur om geldelijke steun af te dwingen in het buitenland. De wereld houdt zich op dit moment echter meer bezig met het Midden-Oosten, het terrorisme, de vluchtelingen en Oekraïne.

De proef is niet direct van groot militair belang, maar wijst nog eens op het belang van non-proliferatie, het tegengaan van verspreiding, van nucleaire wapens. Nog te veel landen kunnen zonder enig toezicht beschikken over een uitgebreid nucleair arsenaal. De internationale gemeenschap is er door middel van sancties in geslaagd Iran zijn nucleaire materiaal af te pakken. Het wordt hoog tijd dat ook de rest van het lijstje, inclusief Noord-Korea, wordt afgewerkt.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.